8 jaar later

Kernrampgebied rond Fukushima deels bewoonbaar verklaard

Japan heeft woensdag een van de twee dorpen bij de kerncentrale in Fukushima weer gedeeltelijk bewoonbaar verklaard. Het is voor het eerst dat de regering een noodverordening opheft in de directe omgeving van de kerncentrale, waar na een tsunami in 2011 explosies plaatsvonden en de omgeving ernstig werd vervuild. Acht jaar na de kernramp is het opruimen nog in volle gang. Het stralingsniveau in het dorp Okuma, zo’n zeven kilometer ten westen van de centrale, is dankzij ontsmettingswerkzaamheden fors gedaald. Het naastgelegen Fataba blijft afgesloten net als andere dorpen in de omgeving. Gebieden verderop werden al eerder vrijgegeven. Vooralsnog zouden nog geen 370 mensen, 4 procent van Okuma’s oorspronkelijke bewonersaantal, zich weer hebben ingeschreven. (NRC)