Was hij te oud of te ervaren voor het traineeship?

Economie en recht Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week arbeidsrecht.

Foto Hirurg

Hij solliciteerde in maart 2017 – dan 53 jaar – voor een tweejarig traineeship bij een onderneming die zich met name richt op detachering van startende en ervaren IT-professionals. De man krijgt per e-mail te horen dat het bedrijf net of bijna afgestudeerden zoekt en dat hij, op basis van zijn cv, geen starter is. De man dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens: hij meent dat het bedrijf verboden onderscheid op leeftijd maakt. Daarin geeft het College hem gelijk.

Met dit oordeel in de hand stapt de man naar de rechter. Hij vindt dat het bedrijf „onrechtmatig” heeft gehandeld en vordert ruim 41.000 euro – zijn nettoloon als hij voor het tweejarig traineeship was aangenomen.

Het bedrijf betwist onderscheid op basis van leeftijd te hebben gemaakt. Het traineeship is nadrukkelijk bedoeld voor mensen zonder of tot twee jaar werkervaring in de IT, en dus niet alleen voor (veelal jonge) starters op de arbeidsmarkt in het algemeen. Het bedrijf stelt op basis van ’s mans cv dat hij geen starter in de IT is, maar juist ruime ervaring heeft: hij was werkzaam als ICT-coördinator, en heeft een eigen IT-bedrijf – ook al stelt de man dat het met die ervaring wel meevalt.

De rechtbank vindt het gezien het grote aantal reacties (ruim 1.800) „begrijpelijk” dat een eerste selectie is gemaakt op basis van het cv. De rechter stelt dan ook dat, gelet op de tekst van de vacature, de uitleg van het bedrijf over de startersfunctie en de inhoud van het cv vaststaat dat de man is afgewezen „omdat hij blijkens zijn cv te veel ervaring in de IT had”, en dus niet om zijn leeftijd.