Verdachten van fraude met inburgeringsexamen langer vast

De mannen hielpen nieuwkomers met het halen van hun inburgeringsexamen. Ze lieten cursisten vragen filmen, waarmee anderen getraind werden.

Op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) worden inburgeringsexamens gemaakt.
Op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) worden inburgeringsexamens gemaakt. Foto Marco de Swart/ANP

Twee mannen die verdacht worden van fraude met inburgeringsexamen zijn voor dertig dagen in voorlopige hechtenis gesteld, meldt het OM. Justitie verdenkt het tweetal van diefstal van examens, oplichting, mensensmokkel en het witwassen van inkomsten hieruit.

Op 24 maart werden de twee mannen aangehouden, hun voorarrest werd dinsdag met dertig dagen verlengd. De verdachten hielpen hun cursisten mogelijk op frauduleuze wijze aan hun inburgeringsexamen, ontdekte de Recherche Inspectie SZW. Ze lieten kandidaten vermoedelijk examenvragen filmen met een verborgen camera. Die beelden werden vervolgens gebruikt om anderen te laten oefenen de juiste antwoorden te geven.

Justitie vermoedt ook dat de kandidaten tijdens het examen contact hadden met iemand die antwoorden doorspeelde. In november werd daar een 32-jarige Amsterdammer voor aangehouden.

Lees ook: Malafide taalbureaus lichten inburgeraars op

Ook huiszoekingen

In het onderzoek naar de fraude met inburgeringsgeld werden vorig jaar juli verschillende locaties doorzocht. Begin deze maand werden nog eens drie woningen en drie panden doorzocht. Daar werd beslag gelegd op administratie, een Range Rover, tienduizenden euro’s aan contant geld en bankrekeningen waarop ruim een miljoen euro stond. Op 24 maart werden ook al drie woningen in Amsterdam en omgeving onderzocht. Daar werden drie auto’s en administratie in beslag genomen.

De Nederlandse overheid leent iedere inburgeraar 10.000 euro voor inburgeringscursussen. Binnen drie jaar na aankomst in Nederland moet een immigrant het inburgeringsexamen afleggen. Cursisten moeten een erkende taalschool kiezen. Die 10.000 euro wordt direct aan de taalschool uitbetaald. Als inburgeraars in een keer slagen, hoeven ze de lening niet terug te betalen.