Twaalf arrestaties in zaak van aanslag op De Telegraaf

Criminaliteit Het gebouw waarin de krant gehuisvest is, werd vorig jaar juni geramd door een bestelbus, die vervolgens in brand werd gestoken.

Bij een aanslag op De Telegraaf, werd vorig jaar aanzienlijke schade aangericht.
Bij een aanslag op De Telegraaf, werd vorig jaar aanzienlijke schade aangericht. Foto ANP KOEN VAN WEEL

De politie heeft maandagochtend twaalf arrestaties verricht in het onderzoek naar de aanslag op het gebouw van De Telegraaf, vorig jaar juni. De verdachten zijn tussen de twintig en 27 jaar oud, heeft het korps bekendgemaakt. Ze zouden niet alleen te maken hebben met het Telegraaf-incident, maar ook met de diefstal en heling van auto’s.

Arrestatieteams deden ’s morgens een reeks invallen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Diemen, Lijnden, Zaandam, Nieuwegein en Amstelveen. De arrestaties vonden plaats op de eerste drie locaties. Op andere plekken namen rechercheurs onder meer een auto, kentekenplaten, benzine, gestolen motoren, geld en gps-trackers in beslag. Een recherchechef zegt tegen De Telegraaf dat de persoon die de aanslag gepleegd zou hebben ook is opgepakt.

De Telegraaf schrijft zelf dat arrestatieteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) zijn ingezet bij de operatie. De politie zou daartoe hebben besloten omdat sommige verdachten vuurwapengevaarlijk zijn. Justitie gaat ervan uit dat de beruchte drugscrimineel Ridouan T. opdracht heeft gegeven voor de aanslag. Kort ervoor publiceerde De Telegraaf een verhaal over T. en de motorclub Caloh Wagoh, die door justitie met hem in verband wordt gebracht.

Het pand van De Telegraaf, aan de Basisweg in Amsterdam, werd bijna een jaar geleden ’s nachts geramd door een bestelbus. De bestuurder stak het met jerrycans gevulde voertuig vervolgens in brand. Niemand raakte gewond, maar de schade was aanzienlijk. Een paar dagen eerder werd het gebouw van het blad Panorama beschoten met een raketwerper. Een verband tussen de twee incidenten is nog niet aangetoond.

Ridouan T. (41) is een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van cocaïnesmokkel en van betrokkenheid bij liquidaties. De in Marokko geboren T. heeft via zijn advocaat Inez Weski tot nu toe alle beschuldigingen ontkend.