Trumpblog

Bagatelliseert Ilhan Omar ’9/11’ of roept Trump op tot haat tegen moslims?

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog is gesloten

Volg hier de nieuwe ontwikkelingen.

Lees ook:'Mueller-rapport donderdag vrijgegeven'

Bagatelliseert Omar 9/11 of roept Trump op tot haat tegen moslims?

We will never forget”, staat sinds vrijdag al vastgepind bovenaan het Twitteraccount van president Trump. We zullen het nooit vergeten.

Bij zijn tweet staat een video van de aanslag op de Twin Towers, afgewisseld met beelden van een toespraak van het Democratische Congreslid Ilhan Omar over '9/11'. Door die speech raakte zij in opspraak, omdat critici vonden dat ze daarin de aanslag bagatelliseerde. Zo zei ze: „Some people did something.

Een paar dagen voordat Trump de video postte was Omar nog met de dood bedreigd door een 55-jarige man die haar een „terrorist” noemde. Eind vorig jaar werd Omar verkozen tot het Huis van Afgevaardigden en werd zij het eerste Congreslid met een hidjab.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump WE WILL NEVER FORGET! https://t.co/VxrGFRFeJM

De video, waar droevige muziek onder is geplakt en die eindigt met de tekst „September 11, 2001. We remember”, wekt de suggestie dat Omar de aanslag op 9/11 onbelangrijker maakte dan die is. Het Republikeinse Congreslid en voormalig Navy Seal Dan Crenshaw suggereerde dat als eerste op Twitter. Niet lang daarna volgden andere Republikeinen, onder wie Trump. Al snel werd Omar weggezet als 'anti-Amerikaans'. Dagblad The New York Post pakte vrijdag flink uit met de rel op de voorpagina. Boven een grote foto van de aanslag op de Twin Towers staat in koeienletters de tekst: „Here's your something.” Onderkop: 2.977 mensen dood door terrorisme.

Twitter avatar NateOnTheHill Nate Madden Wow. Today's @nypost cover has a strong message for @IlhanMN. https://t.co/L2MApyCC90

Uit de context

Democraten wijzen er echter op dat de woorden van Omar behoorlijk uit hun context zijn gehaald door de Amerikaanse president en andere Republikeinen. Sommige Democraten vinden dat Trump met de video aanzet tot haat en oproept tot geweld tegen Omar en moslims in het algemeen. Zo twitterde senator en presidentskandidaat Elizabeth Warren: „De president zet aan tot geweld tegen een zittend Congreslid - en een hele groep Amerikanen op basis van hun religie. Het is walgelijk. Het is schandelijk.”

Zelf noemde Omar, die samen met haar ouders uit Somalië naar de VS is gevlucht, de eerdere kritiek van Dan Crenshaw „gevaarlijke opruiing, gezien de doodsbedreigingen waarmee ik te maken heb”:

Twitter avatar IlhanMN Ilhan Omar “The people — and the people who knocked these buildings down will hear all of us soon!” President George W. Bush Was Bush downplaying the terrorist attack? What if he was a Muslim 🤔 https://t.co/XMazssoD49

Speech over islamofobie

Het Democratische Congreslid komt op voor de rechten van moslims in de VS. Zij is geregeld in opspraak geraakt vanwege haar kritiek op Israël, die door critici vaak als antisemitisme is bestempeld. Ze deed de gewraakte uitspraken over de Twin Towers tijdens een toespraak bij een burgerrechtenorganisatie, de Council on American-Islamic Relations (CAIR), waar zij sprak over islamofobie en de positie van moslims in Amerika na 9/11.

Omar zei: „Veel te lang hebben we geleefd met het ongemak om een tweederangsburger te zijn en eerlijk gezegd ben ik het beu. En elke moslim in dit land zou het beu moeten zijn. CAIR werd opgericht na 9/11 omdat ze erkenden dat bepaalde mensen iets hadden gedaan en dat we allemaal de toegang tot onze burgerlijke vrijheden begonnen te verliezen.”

De volledige speech:

Verbod op transgenders in leger VS van kracht

Transgenders worden sinds vrijdag niet meer toegelaten tot het Amerikaanse leger. Dat meldt het Pentagon in een verklaring. Transgender rekruten die al in het leger zitten, mogen blijven mits zij „voldoen aan de standaarden die horen bij hun biologische gender”.

Sollicitanten die gediagnosticeerd zijn met genderdysforie worden vanaf nu in principe geweerd. Een persoon met genderdysforie identificeert zich niet met zijn of haar biologische geslacht. De enige uitzondering op de nieuwe regels is wanneer iemand „36 maanden stabiel is in zijn biologische geslacht”. Het Amerikaanse ministerie van Defensie doelt hierbij op mensen die niet werken aan transitie naar het andere geslacht, zoals door middel van hormoontherapie of operaties. Het ministerie schrijft „geen actie” te ondernemen „enkel op basis van genderidentiteit". Een nieuwe rekruut mag zich dus wel identificeren als een ander geslacht dan hem of haar bij geboorte werd toegewezen, maar mag geen stappen ondernemen van geslacht te veranderen.

Hooggerechtshof

In januari bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de Trump-regering transgenders mag weren uit het leger. In 2017 had een federale rechter het voorgestelde beleid nog verboden omdat dit in strijd was met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet.

Lange tijd konden transgenders niet openlijk in het Amerikaanse leger dienen. In 2016 maakte oud-president Barack Obama daar een einde aan. Dat jaar bleek uit onderzoek van het Pentagon dat ongeveer 9.000 van de 1,4 miljoen Amerikaanse militairen transgender zijn.

Trump: illegalen alleen nog maar naar 'sanctuary cities'

Uit onvrede met de huidige immigratiewetten overweegt president Trump illegale migranten voortaan alleen nog maar naar de zogeheten sanctuary cities te sturen. Dat zijn steden - veelal geleid door Democraten - die illegalen bescherming bieden en niet meewerken met de immigratieautoriteiten. Dat heeft hij vrijdag laten weten op Twitter. „Radicaal links lijkt een beleid van open grenzen te voeren - dus dit zou hen erg blij moeten maken!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Due to the fact that Democrats are unwilling to change our very dangerous immigration laws, we are indeed, as reported, giving strong considerations to placing Illegal Immigrants in Sanctuary Cities only....

De sanctuary cities, zoals New York en San Francisco, zijn Trump al jaren een doorn in het oog. Vorig jaar maart heeft de regering-Trump Californië aangeklaagd toen de staat drie wetten invoerde die immigranten moest beschermen. Volgens de regering zou de staat het de federale immigratieautoriteiten onmogelijk maken om hun werk uit te voeren.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter Huis van Afgevaardigden, noemde de opmerking van Trump „president-onwaardig” en „weinig respectvol voor de uitdagingen waar we als land, als volk, voor staan - een land van immigranten".

Lees ook: De onmogelijke grensmuur van president Trump

Trump sluit derde top met Noord-Korea niet uit

President Trump houdt de mogelijkheid open van een derde topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zei hij na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis donderdag, aldus persbureau Reuters. Ook liet hij weten de sancties tegen Noord-Korea voorlopig in stand te houden. Trump wilde niet reageren op de vraag of hij onlangs nog contact heeft gehad met Kim Jong-un.

De Zuid-Koreaanse president was woensdagavond laat aangekomen in de Verenigde Staten. Na afloop van zijn gesprek met Trump liet hij weten de eerdere topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un niet als „mislukt” te beschouwen. Hij zou het zien als onderdeel van een langer lopend „proces” met Noord-Korea. „Het belangrijkste is nu dat we de dialoog levend houden en de positieve vooruitzichten voor een derde top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea aan de internationale gemeenschap kenbaar maken.”

De tweede ontmoeting tussen de twee leiders liep eind februari spaak op de Noord-Koreaanse eis om alle Amerikaanse sancties tegen het land op te heffen. Trump kon daar naar eigen zeggen niet mee akkoord gaan. Eind februari liet de Zuid-Koreaanse president al weten dat hij zich actief zou gaan inzetten om de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zo snel mogelijk weer vlot te trekken.

Eerder op de dag liet Kim Jong-un zich voor het eerst uit over de vroegtijdig afgebroken top eind februari. Hij zei dat de huidige onderhandelingen „gespannen” zijn.

Lees ook: Hoop op deal Trump en Kim blijft leven

Kim reageert op mislukte top met VS van februari

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gezegd een „veelzeggende klap” uit te zullen delen aan staten die het land economische sancties opleggen. Welke landen hij precies bedoelt, werd niet duidelijk. Tijdens een top met de VS in februari eiste Kim nog dat alle sancties werden opgeheven, president Donald Trump ging daar niet mee akkoord.

Het is de eerste keer dat Kim zich uitspreekt over mislukte top van Hanoi. Het overleg in Vietnam werd destijds vroegtijdig afgebroken omdat Kim en Trump het niet eens konden worden over het Koreaanse nucleaire programma en de daaropvolgende economische sancties.

De status van de huidige onderhandelingen noemde Kim donderdag „gespannen", zo schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de Noord-Koreaanse staatspers. Ook stelde de leider dat hij zijn inspanningen zal verdubbelen om van Noord-Korea een „zelfstandig functionerende economie” te maken.

Als Noord-Korea zelfstandig opereert, zou dat een „veelzeggende klap” zijn voor de „vijandelijke machten met bloeddoorlopen ogen die onterecht denken dat sancties Noord-Korea klein kunnen krijgen”. Eerder liet de Noord-Koreaanse leider via zijn onderminister van Buitenlandse Zaken weten niet blij te zijn met het verloop van de top.

Inspectiebezoeken

In de Noord-Koreaanse staatsmedia verschenen de afgelopen week beelden van inspectiebezoeken van Kim aan allerlei economische projecten. Zo was hij aanwezig bij de opening van een warenhuis in hoofdstad Pyongyang, volgens persbureau Reuters een poging aan de buitenwereld te laten zien dat Noord-Korea vol inzet op economische ontwikkeling. Trump heeft vooralsnog niet gereageerd op de impliciete aantijgingen.

'Minister van Justitie stelt team samen om Rusland-onderzoek te onderzoeken'

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft een team samengesteld dat gaat kijken naar het ontstaan van het Ruslandonderzoek. Dat melden onder meer Bloomberg en The Wall Street Journal op basis van een anonieme bron. Republikeinen roepen al meer dan een jaar dat hooggeplaatste functionarissen van de FBI en het Justitie-ministerie een bewuste campagne voerden tegen de Amerikaanse president.

Lees ook: Wilde de FBI president Trump laten struikelen?

De onlangs aangestelde minister wil dat wordt gekeken naar de begindagen van het onderzoek. Barr zei dinsdag tijdens een hoorzitting in het Congres: "Ik probeer alle aspecten te begrijpen van het contraspionage-onderzoek dat gedaan werd in de zomer van 2016."

Het Republikeins Congreslid Jim Jordan van Ohio zei in een reactie al dat het "geweldig nieuws" is dat de minister aandacht heeft voor de kwestie. Voordat zijn partij in november een meerderheid verloor in het Huis van Afgevaardigden, onderzocht Jordan samen met Republikeinse collega's al uitgebreid of de FBI bevooroordeeld was tegen Trump.

De president noemt het Ruslandonderzoek ook systematisch een 'heksenjacht'. Deze zou namelijk begonnen zijn op basis van het controversiële Steele-dossier, dat onder meer gefinancierd werd door de Democraten. Dit is altijd ontkend door de door Trump ontslagen FBI-chef James Comey, die in 2016 opdracht gaf tot de eerste onderzoeken naar de Russische inmenging in de verkiezingen.

Geredigeerd rapport

Woensdag verschijnt Barr opnieuw in het Congres voor een hoorzitting met senatoren. De minister zei volgens persbureau AP dat er volgens hem gespioneerd is op het campagneteam van Trump en dat moet blijken of dit op een rechtmatige manier is gebeurd. "Een politieke bespioneren is een serieuze zaak." Vooralsnog zou Barr echter geen specifiek bewijs hebben dat er fouten zijn gemaakt.

Barr schreef vorige maand in een brief over het afgeronde Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller dat samenwerking tussen Moskou en Trumps campagneteam niet bewezen is. Democraten willen dat het volledige rapport openbaar gemaakt wordt, maar de minister zegt binnen een week met een geredigeerde versie te komen.

Dit bericht is aangevuld om 17.18 uur met uitspraken van Barr tijdens een hoorzitting met senatoren.

Poetin over Mueller-rapport: berg heeft een muis gebaard

President Poetin heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op de tot nu toe geopenbaarde conclusies van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. "Een berg heeft een muis gebaard", zei het Russisch staatshoofd volgens persbureau AP.

"Het was van het begin af aan voor ons duidelijk dat het op deze manier zou eindigen", zei de Russische president. Met de metafoor van de muis en de berg bedoelt hij dat iets veel groter is gemaakt dan het eigenlijk zou zijn, uit een fabel van de Romeinse fabeldichter Phaedrus. Het Kremlin doet de aantijgingen van inmenging in de verkiezingen al langer af als een anti-Russische campagne.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr schreef in een samenvatting van het rapport ruim twee weken geleden dat er geen bewijs is voor samenspanning tussen het Kremlin en het campagneteam van president Trump. Over de vraag of het Amerikaans staatshoofd de rechtsgang heeft belemmerd, kon hij geen conclusie trekken.

Lees ook: Trump slaat terug: ‘Ziek, ziek, ziek’

Overigens is volgens Mueller wel duidelijk dat Moskou de Amerikaanse verkiezingen probeerde te sturen in het voordeel van Trump. Daarvoor werden meerdere Russen al aangeklaagd. Volgens Poetin is het duidelijk dat Democraten het debat rondom een Russisch complot hebben aangevuurd omdat ze hun verlies van de verkiezingen in 2016 niet konden accepteren.

Barr zei dinsdag dat een geredigeerde versie van het totale rapport "binnen een week" gedeeld wordt met het Amerikaanse Congres. Democraten uitten felle kritiek op de beslissing van de minister om het onderzoek zolang achter te houden, en om eerst alleen een eigen interpretatie van het document in het voordeel van de president naar buiten te brengen.