Soedan

Spanning om protesten tegen Bashir in Khartoum loopt op

Soedanese troepen kwamen maandag tussenbeide om een menigte die in de hoofdstad Khartoum demonstreerde tegen president Omar al-Bashir te beschermen tegen de oproerpolitie en eenheden van de geheime dienst. Die wilden een vreedzame sit-in uiteenjagen met traangas en stungranaten. Dat hebben getuigen en activisten verklaard tegen het persbureau Reuters. Een groep belangrijke oppositieleiders nam voor het eerst in drie maanden onrust deel aan de demonstratie voor de poorten van het ministerie van Defensie, waar Bashir is gehuisvest. Ze spraken de menigte toe op de derde achtereenvolgende dag van protesten waarin het aftreden van Bashir werd geëist. In het parlement verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken dat er zes doden zijn gevallen in het afgelopen weekeinde. (Reuters)