Reportage

Slim of ongezond? Ook in de klas is discussie over inenten

Vaccineren Houdt de groei van vrijeschoolonderwijs verband met de dalende vaccinatiegraad? Leerlingen zijn verdeeld.

Kinderen worden gevaccineerd tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken en meningokokken tijdens een vaccinatiedag in Ahoy.
Kinderen worden gevaccineerd tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken en meningokokken tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Foto Koen van Weel/ANP

Toen er een item over op het nieuws was, zegt Massimo (17), leerling van het Rudolf Steiner College in Haarlem, heeft hij er „één minuut” met zijn ouders over gesproken. Strekking: het is niet slim om je niet te vaccineren, helemaal niet bij virussen die zich snel verspreiden. „Dan is het heel schadelijk voor je omgeving als je het niet doet.”

Hij zit in de zon bij een bordspel Catan, naast twee vrouwelijke mede-leerlingen, die liever anoniem blijven, omdat „niet iedereen hoeft te weten hoe ik hierover denk”. Eén heeft zich alleen niet ingeënt tegen het HPV-virus. „Ik heb geruchten gehoord dat het niet goed is voor je gezondheid. En mijn moeder is ook niet ingeënt, en die heeft geen last.”

Ook buiten de Biblebelt is de vaccinatiegraad tanende. Het Nederlands Dagblad vergeleek zaterdag de meest recente cijfers over de BMR-prik bij peuters (tegen bof, mazelen en rode hond) met die van vijf jaar geleden, en publiceerde een kaart vol rode vlekken. In de meeste gemeenten daalde de vaccinatiegraad, soms met meer dan 10 procentpunt. In Nederland is nog maar 90,2 procent van de tweejarigen ingeënt, terwijl 95 procent nodig is om groepsimmuniteit tegen ziekten als mazelen te garanderen.

De gemeente Haarlem (vaccinatiegraad 84,8 procent) is zo’n ‘rode vlek’, net als Castricum (88,3 procent) en Bergen (83,6 procent). Dat zijn precies de plaatsen waar het vrijeschoolonderwijs de afgelopen jaren groeide, opperde de krant als verklaring. Op vrije scholen ligt de vaccinatiegraad lager, gemiddeld 78 procent volgens het RIVM. Antroposofen zijn vaak tegen vaccins, omdat een uitgebalanceerd voedingspatroon voldoende tegen ziekten zou beschermen, en tegen ziekten vechten goed zou zijn voor de ontwikkeling – opvattingen waar geen wetenschappelijke basis voor is.

Diverse ouderpopulatie

Marije Ehrlich, directeur van basisschool Vrijeschool Castricum, vraagt zich af of de koppeling tussen de groei van het vrijeschoolonderwijs en de dalende vaccinatiegraad wel één op één gemaakt kan worden. „Wij hebben een diverse ouderpopulatie – wel wit, dat zouden we graag anders zien. Maar er zijn steeds meer ouders van andere schooltypen die overstappen. En onder de ouders die wél direct al bewust voor de vrije school kozen, zijn de niet-enters een heel kleine groep. Ouders die echt helemaal niet inenten, dat zijn er heel weinig.”

Lees een interview met rechtsfilosoof Roland Pierik over vaccineren: ‘De discussie over vaccinaties is asymmetrisch, dat frustreert me mateloos’

Ehrlich is benieuwd hoe de vaccinatiegaad eruitziet op andere scholen met veel hoogopgeleide ouders. „Ik denk dat we in een tijd leven waarin mensen niet meer zomaar alles van de overheid aannemen.” Bovendien groeit het vrijeschoolonderwijs ook in andere gemeenten, zegt ze.

Gijs Stokkers (18) kent wel mensen die niet zijn ingeënt „vanwege de vrijeschoolfilosofie”, zegt hij op het schoolplein in Haarlem. „De ouders van een vriend zeggen dat je dan een ziekte inspuit.”

„Er zijn weleens discussies over in de klas”, zegt Roos Michels (18). „Een paar zijn er zwaar op tegen, iemand beweerde dat je er borstkanker van krijgt. Van die mensen die heel spiritueel zijn, die laten zich niet inenten.”

Danylo (17) is níet ingeënt – zijn moeder zag het niet zitten. „Mijn eigen kinderen zou ik wel inenten, in elk geval tegen gevaarlijke ziekten. Ik vertrouw op technologie.” Wat vindt hij ervan dat zijn moeder voor hem besloten heeft? „Ik heb er niet veel last van.”

Als 18-jarige wel, vindt Roos. „Een vriendin heeft de brief voor het meningokokken-vaccin nooit gezien, ook niet toen ze 18 was. Haar ouders hadden die weggegooid. Zij heeft daar toch ook wat over te zeggen?”