Politie Soedan: draag macht op een vreedzame manier over

Volgens activisten zijn dinsdag dertien mensen bij om het leven gekomen bij de demonstraties. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels in.

Een Soedanese betoger laat maandag kogelhulzen in de lucht bij de demonstratie in hoofdstad Khartoum.
Een Soedanese betoger laat maandag kogelhulzen in de lucht bij de demonstratie in hoofdstad Khartoum. Foto Stringer/AFP

De politie in Soedan dringt aan om de macht op een vreedzame manier over te dragen, schrijft persbureau AFP. De politieleider beveelt zijn troepen om niet in te grijpen tegen vreedzame bijeenkomsten.

Voor de vierde achtereenvolgende dag verzamelen demonstranten zich bij het legerhoofdkwartier in de hoofdstad Khartoum. De demonstranten scanderen: „Revolutie!” en „De mensen willen dat het regime valt.” Soedanese troepen proberen die protesten met traangas en rubberen kogels uiteen te drijven, aldus een van de protestleiders tegenover persbureau Reuters.

Volgens activisten zijn er dinsdag bij de protesten dertien mensen om het leven gekomen. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de demonstraties, die afgelopen weekend oplaaiden, komt hiermee op 21, onder wie vijf soldaten. Dertig demonstranten raakten gewond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt deze aantallen niet.

Geloofwaardig politiek overgangsplan

De demonstratieleiders riepen maandag voor het eerst de legerleiding op om president Omar al-Bashir af te zetten. De Soedanese minister van Defensie, Ahmed Awad Ibn Auf, benadrukte daarop dat het leger „het land niet laat wegzakken in de chaos”. De minister begrijpt de motieven van de demonstranten en zei dat het leger niet „tegen de aspiraties van de burgers” is. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen roepen het land op om met een „geloofwaardig politiek overgangsplan” te komen.

Zaterdag werden er zo’n 2.500 mensen gearresteerd tijdens de demonstraties tegen Bashir. Hij is al drie decennia aan de macht, de demonstranten houden hem verantwoordelijk voor grootschalige inflatie en voedseltekorten.

De protesten houden al langer aan. In februari riep Bashir de noodtoestand uit vanwege de demonstraties. Door dit besluit mogen politietroepen traangas en wapenstokken gebruiken tegen de demonstranten.