OM eist werkstraf tegen 21-jarige vrouw om bedreiging Baudet

Volgens de vrouw was de leus vooral bedoeld als ”een grappig liedje”. Het OM ziet het als een oproep tot geweld en opruiing.

Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam, in maart.
Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam, in maart. Foto Niels Wenstedt/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk, tegen de 21-jarige Nijmeegse studente Mila van den B. die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zou hebben bedreigd. Bij een antiracisme-demonstratie in Amsterdam riep de vrouw: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”.

De vrouw heeft daarmee een oproep tot geweld gedaan en zich schuldig gemaakt aan opruiing, aldus de officier van justitie in Amsterdam. De verdachte werd op 25 maart aangehouden nadat ze was herkend op een video die op sociale media circuleerde. Op dat filmpje was de activiste te zien, terwijl ze haar gezicht deels verhulde. Baudet deed na verspreiding van die beelden aangifte tegen Van den B.

‘Open zenuw geraakt’

Volgens de vrouw was de leus vooral bedoeld als “een grappig liedje”, zo liet zij vanmiddag weten tijdens de zitting. In haar laatste woord zei de verdachte dat de leus “een uitlaatklep” was in een maatschappij waar racisme en xenofobie steeds meer gewoon is.

Lees ook: Fortuyn en Baudet hebben overeenkomsten én verschillen, schrijft biograaf Leonard Ornstein.

Het OM vindt dat ze met haar gedrag “een open zenuw in de samenleving” heeft geraakt, vanwege de associatie met de moord op Pim Fortuyn in 2002. Premier Mark Rutte noemde de bedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet “totaal onacceptabel” en stelde dat alle politici hun werk “in veiligheid en vrijheid moeten kunnen doen”. Ook onder anderen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib sprak haar zorgen uit. De rechter doet uitspraak op 23 april.

Universiteitsdocent mag blijven

Dinsdagmiddag werd ook bekend gemaakt dat de docent van de Universiteit Utrecht die de tekst ‘Volkert waar ben je’ op Facebook plaatste na de verkiezingswinst van Baudet, mag blijven werken op de universiteit. Hij krijgt een voorwaardelijk strafontslag opgelegd met een proeftijd van twee jaar, zo meldt de universiteit in een verklaring op haar website.

Het bestuur van de Universiteit Utrecht noemt de opmerking “verwerpelijk en onacceptabel” maar stelt tevens dat het geloofwaardig is dat hij zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft en dat hij daarnaast spijt heeft betuigd. Het Openbaar Ministerie heeft de universiteit gemeld dat de docent volgens de “voorlopige inschatting” niet wordt vervolgd.