Inwoners Brooklyn verplicht tot vaccineren na mazelenuitbraak

Iedereen die woont of werkt in de New Yorkse wijk Williamsburg moet zich laten vaccineren. Burgemeester De Blasio noemt de situatie “heel verontrustend”.

Een orthodox-joodse vrouw loopt langs een schoolbus. Dinsdag kondigde burgemeester Bill de Blasio extra maatregelen aan om de mazelenuitbraak te beheersen.
Een orthodox-joodse vrouw loopt langs een schoolbus. Dinsdag kondigde burgemeester Bill de Blasio extra maatregelen aan om de mazelenuitbraak te beheersen. Foto Shannon Shapleton/Reuters

Iedereen die in de New Yorkse wijk Williamsburg woont of werkt moet zich laten vaccineren. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio bepaald. Wie zich weigert te laten vaccineren, kan een boete tot 1.000 dollar (880 euro) krijgen.

De Amerikaanse stad kampt met de grootste uitbraak van mazelen sinds 1981; sinds oktober gaat het om 285 gevallen. Alleen al afgelopen week waren er 78 nieuwe besmettingen, meldt The New York Times dinsdag. Het grootste deel betreft joods-orthodoxe kringen in de wijk Williamsburg, onderdeel van het stadsdeel Brooklyn.

„Dit is het epicentrum van de mazelenuitbraak die heel, heel verontrustend is en onmiddellijk moet worden aangepakt”, zei De Blasio op een persconferentie in Williamsburg. Daaraan voegde hij toe dat het vaccin tegen mazelen werkt. „Het is veilig, het is effectief, het is bewezen.”

Lees ook: Mazelen maakt de afweer vergeetachtig

Volgens de gezondheidscommissaris van de stad komt de uitbraak door „een kleine groep antivaxers die gevaarlijke misinformatie hebben verspreid op basis van nepwetenschap”. Daarmee doelt hij op groepen die denken dat inentingen gevaarlijk zijn. Overigens is de meerderheid van de religieuze leiders in de joods-orthodoxe gemeenschap voorstander van vaccineren.

465 gevallen van mazelen

Sinds de ziekte afgelopen najaar uitbrak, werden 21 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Van hen eindigden vijf patiënten op de intensive care. In heel de Verenigde Staten zijn sinds begin dit jaar 465 gevallen van mazelen gemeld. In Rockland County, ten noorden van New York, werden sinds oktober 166 gevallen geteld. Ook daar wonen veel orthodoxe joden, die zich uit religieuze overtuigingen niet laten inenten. Er lag een plan om niet-gevaccineerde kinderen uit de openbare ruimte te verbannen, maar een rechter blokkeerde dat.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. De infectie uit zich met rode vlekjes op het lichaam. In ernstige gevallen krijgen patiënten een longontsteking of onwillekeurige spiersamentrekkingen. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een dodelijke hersenontsteking. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde in augustus dat het aantal gevallen van mazelen wereldwijd het hoogst is van de afgelopen tien jaar.

Lees ook: Mag de overheid ouders verplichten hun kind te laten inenten?