Mila riep: ‘zeg dan paf’, niet: ‘doe dan paf’ over Baudet

Rechtszaak Het Openbaar Ministerie vindt dat een 21-jarige activiste „expliciet” heeft opgeroepen tot doodslag of moord en eist een taakstraf van 180 uur.

Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam, in maart.
Demonstranten tijdens de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam, in maart. Foto Niels Wenstedt/ANP

Het was een grapje. De oproep: ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’, moet volgens de 21-jarige verdachte Mila van den B. niet serieus worden genomen. De student grafische vormgeving, die deze leus op zaterdag 23 maart herhaaldelijk riep tijdens de jaarlijkse nationale antiracismedemonstratie in Amsterdam, wil „absoluut niet” dat de voorman van Forum voor Democratie Thierry Baudet wordt doodgeschoten.

Iedereen heeft een eigen gevoel voor humor, dat weet de voorzitter van de Amsterdamse rechtbank Eli Gabel ook wel, zegt ze. „Maar wat is er grappig aan doodschieten?”

De verdachte peinst. „Ik heb niet echt een antwoord op die vraag. Het einde: ‘zeg dan paf’, dat is een humoreuze conclusie op een serieuze vraag.” Paf is volgens haar het vaste komische einde van tekenfilms. Dan staat er aan het einde „zo’n ballon en in rood gedrukt de letters: paf”.

Ze heeft donker haar en niet meer het blonde kapsel waarmee ze op de dag van de demonstratie werd gefilmd door het online televisieplatform Up! Network terwijl ze de omstreden uitlatingen deed. Ze draagt een geblokt houthakkershemd en heeft een piercing door haar onderlip.

Lees ook Fortuyn en Baudet, zoek de verschillen

Humoristisch

Van den B. vertelt dat ze dacht humoristisch bezig te zijn omdat er tijdens de manifestatie om haar heen werd gelachen als ze paf zei. „Dus dacht ik: ja dat is best grappig.” Toen de interviewer van de tv-zender haar tegensprak, begon ze te twijfelen. „Ik realiseerde me dat het niet supergrappig was. Toen schaamde ik me wel een beetje.” Daarop verstopte ze zich achter haar spandoek. „Een schrikreactie.” Twee dagen later werd ze in Nijmegen door een arrestatieteam aangehouden.

In verhoren heeft de verdachte tegenover rechercheurs meteen schuld bekend. Ze snapte pas later dat haar leus slecht is gevallen omdat mensen dachten aan de gebeurtenissen die hebben geleid tot de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002 door milieuactivist Volkert van der G. De verdachte was toen vier jaar oud. „Ik kan me daar niks meer van herinneren”, aldus Van den B.

Officier van justitie Frank van Dijk acht bewezen dat de verdachte „expliciet heeft opgeroepen tot doodslag of moord op Thierry Baudet”. De politicus heeft ook aangifte gedaan omdat hij zich ernstig bedreigd voelde na de uitlatingen. Van den B. heeft volgens hem getracht mensen tot ongeoorloofde daden aan te zetten. „Verdachte heeft zich moeten realiseren dat dit als bedreigend werd ervaren.” En politiek geweld is zeer ontwrichtend in de samenleving. Van den B. raakte volgens hem een open zenuw.

Spijt

Als strafverzachtende omstandigheid zei de officier van justitie dat Van den B. na haar daad spijt heeft betuigd. Ze liet een persverklaring uitgeven waarin ze te kennen gaf niet tot de dood van Baudet te hebben willen oproepen. Op een veroordeling wegens winkeldiefstal na heeft ze geen strafblad. Op grond van die overwegingen eist hij een taakstraf van 180 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Advocaat Krit Zeegers vraagt de rechtbank om zijn cliënt geen straf op te leggen. Van den B. is volgens hem „een maatschappelijk betrokken jonge vrouw” die bezorgd is „over onverdraagzaamheid”. Haar handelen is bovendien niet strafbaar, volgens de raadsman. Ze heeft gezegd: ‘zeg dan paf’, en niet: ‘doe dan paf’. Paf zeggen, is volgens de advocaat niet strafbaar en valt binnen de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. Een straf is volgens Zeegers ook niet nodig omdat ze door alle commotie en negatieve pers „heel erg is geschrokken”.

In haar laatste woord zei Mila van den B. dat ze Baudet ziet „als een symptoom van racisme en xenofobie”. Het roepen van de leuze was volgens haar „een uitlaatklep”. Ze wilde lucht geven aan haar bezorgdheid over „dit soort dingen die steeds meer worden geaccepteerd”.

De rechtbank doet op 23 april uitspraak.