Leiders ‘Paraplu-revolte’ Hongkong schuldig bevonden

Paraplu-revolte 2014 In Hongkong staan burgerlijke vrijheden onder druk door bemoeienis van China. Dinsdag zijn negen leiders van de ‘Paraplu-revolte’ veroordeeld voor verstoring van de openbare orde. Hun straffen krijgen ze later te horen.

De leiders van de Paraplu-revolte Eason Chung Yiu-wah, Tommy Cheung Sau-yin, Tanya Chan, Chu Yiu-ming, Chan Kin-man, Benny Tai, Lee Wing-tat, Shiu Ka-chun en Raphael Wong Ho-ming, arriveren bij de rechtbank in Hongkong.
De leiders van de Paraplu-revolte Eason Chung Yiu-wah, Tommy Cheung Sau-yin, Tanya Chan, Chu Yiu-ming, Chan Kin-man, Benny Tai, Lee Wing-tat, Shiu Ka-chun en Raphael Wong Ho-ming, arriveren bij de rechtbank in Hongkong. Foto Alex Hofford/EPA

Schuldig, dat is de uitspraak van de Hongkongse rechter tegen alle negen pro-democratische leiders van de beweging Occupy Central. De groep van negen is veroordeeld voor hun aandeel in de zogeheten Paraplu-revolte van 2014, toen bij elkaar zo’n miljoen mensen in Hongkong de straat op gingen om te demonstreren voor een vrije verkiezing van de nieuwe hoogste leider van Hongkong.

De negen die nu schuldig zijn bevonden, kregen niet meteen te horen welke straffen ze worden opgelegd. Op elk van de drie vergrijpen afzonderlijk staat een maximale gevangenisstraf van zeven jaar.

Toen de negen bij de rechtbank aankwamen om het oordeel te horen, werden ze begeleid door mensen met gele paraplu’s, het symbool van de Paraplu-revolte van destijds.

Benny Tai vertelde aan NRC dat hij best een persoonlijk offer wil brengen voor de democratie

Benny Tai, een van de drie initiatiefnemers van Occupy Central, verklaarde daarop dat hij rustig was toen hij van huis ging, maar dat hij „heel enthousiast” werd toen hij zag dat zoveel mensen naar het parlement waren gekomen om de negen te steunen.

Mede-initiatiefnemer Chan Kin-man verklaarde voordat hij de rechtbank binnen ging dat hij er niet veel belang aan hechtte hoe de rechter over hem zou oordelen, maar dat hij het veel belangrijker vindt hoe de bevolking van Hongkong uiteindelijk op de historische gebeurtenissen in 2014 zal terugkijken.

Eén van de negen veroordeelden heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het samenspannen om openbare overlast te veroorzaken, het aanzetten tot het veroorzaken van openbare overlast en het aanzetten van anderen om nog weer anderen aan te zetten tot het veroorzaken van openbare overlast. De andere acht werden veroordeeld tot één of twee van deze drie vergrijpen, niemand werd vrijgesproken.

Onder de veroordeelden bevinden zich ook twee leden van het Hongkongse parlement. Zij kunnen door de veroordeling hun zetel in het parlement verliezen.

Studentenleiders eerder berecht

De rechter oordeelde dat burgerlijke ongehoorzaamheid in Hongkong weliswaar is toegestaan, maar dat dat niet gebruikt kan worden als verdediging tegen een aanklacht wegens criminele gedragingen.

Het proces wordt algemeen gezien als een lakmoestest voor de burgerlijke vrijheden in Hongkong. Die staan vooral door de bemoeienis van Beijing met de voormalige Britse kroonkolonie steeds meer onder druk. Een van de zaken waartegen op het moment veel verzet is, is het plan voor een nieuwe wet die het mogelijk maakt om mensen die verdacht worden van criminele activiteiten op verzoek aan het vasteland van China uit te leveren.

In 2017 belandden onder meer studentenleiders Joshua Wong en Nathan Law al in de gevangenis voor hun rol in de Paraplu-revolte: zij kregen toen enige maanden gevangenisstraf opgelegd, nadat ze eerder alleen waren veroordeeld tot een taakstraf. Daartegen ging de overheid van Hongkong toen in beroep, de straf kwam te vervallen.