Kiescommissie wijst hertellingsverzoek AK-partij Istanbul af

Vooralsnog staat oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu voor met 16.000 stemmen. Erdogan’s AK-partij verzoekt de commissie nu naar eigen zeggen om nieuwe verkiezingen.

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de CHP voor een foto van Mustafa Kemal Ataturk.
Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de CHP voor een foto van Mustafa Kemal Ataturk. Foto Lefteris Pitarakis/AP

De kiescommissie van Turkije heeft het verzoek van president Tayyip Erdogan’s AK-partij afgewezen om de stemmen voor de burgemeestersverkiezingen in Istanbul volledig opnieuw te tellen. Dat heeft een bestuurslid van de commissie dinsdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. In reactie op het besluit zei de AK-partij dat het de kiescommissie zal verzoeken om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in Istanbul.

Lees ook: Hertellingen van Erdogan twijfelachtig

De AK-partij riep op tot een volledige hertelling nadat het verschil tussen hun kandidaat, oud-premier Binali Yildirim, en oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu slonk tot slechts 16.000 als gevolg van een gedeelde hertelling. Hierbij werd alleen gekeken naar ongeldige stemmen in bepaalde districten. Dit ging onder meer om stemmen waarop niet nauwkeurig gestempeld was.

‘Meest bezoedelde’ verkiezingen ooit

De verkiezingen in de Turkse metropool leidde vorige week tot een nipte overwinning voor Imamoglu, die 25.000 stemmen meer kreeg dan zijn concurrent van de AK-partij. Imamoglu claimde de overwinning en doet sindsdien alsof hij al burgemeester is, maar de AK-partij accepteert zijn overwinning niet. Erdogan noemde het de „meest bezoedelde” verkiezingen in de Turkse geschiedenis en ze zouden volgens hem zijn beïnvloed door de georganiseerde misdaad.

Vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz heeft aangekondigd dat zijn AK-partij de beslissing van de kiescommissie om het hertellingsverzoek af te wijzen, zal aanvechten. „Het is niet te bevatten dat een dergelijk besluit wordt genomen als er zoveel onregelmatigheden zijn”, schreef hij op Twitter.

Het is onverwacht dat de kiescommissie, wier samenstelling volgens de Raad van Europa „problematisch” is, het verzoek heeft afgewezen. De oppositie heeft weinig vertrouwen in de commissie. Twee jaar geleden schond het nog de kieswet door te besluiten 2,5 miljoen ongestempelde stembiljetten mee te tellen.