Japanse Zee

Rusland laat orka’s en witte dolfijnen vrij uit omstreden ‘gevangenis’

De ‘walvisgevangenis’
De ‘walvisgevangenis’ Foto Reuters

De bijna honderd orka’s en witte dolfijnen die gevangen zitten in de ‘walvisgevangenis’ in het verre oosten van Rusland, worden vrijgelaten. Dat heeft de gouverneur van de provincie Primorje maandag bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Tass.

Vorig najaar doken dronebeelden op van tientallen walvisachtigen in gevangenschap. Het ging volgens de Russische autoriteiten om tien orka’s en 87 witte dolfijnen, beloega’s genoemd. Te zien was hoe de dieren werden vastgehouden omringd door een zee van ijs, in een baai in het zuidoostelijke puntje van Rusland, grenzend aan de Japanse Zee.

De beelden leidden tot veel internationale kritiek, ook Hollywoodsterren zoals Leonardo DiCaprio en Pamela Anderson bemoeiden zich ermee. Internationale media repten van een ‘walvisgevangenis’.

De politie stelde een onderzoek in en het Kremlin riep de lokale autoriteiten op een oplossing te vinden om de dieren veilig vrij te laten.

Vier bedrijven worden strafrechtelijk vervolgd. Volgens de Russische autoriteiten wilden de verantwoordelijken de walvisachtigen verkopen aan aquaria of dierentuinen in China. Orka’s, vaak illegaal gevangen, kunnen soms miljoenen opleveren, witte dolfijnen enkele tienduizenden euro’s.

Rusland is aangesloten bij de International Whaling Commission, die het verbod op de commerciële walvisvaart in 1986 instelde. Volgens de Russische wet is het alleen toegestaan walvissen te vangen voor wetenschappelijke doeleinden.

De voorbije maanden zouden een orka en drie witte dolfijnen zijn ontsnapt uit de ‘walvisgevangenis’ en niet meer zijn teruggevonden.

Veel walvisachtigen die vorig jaar werden gevangen in de Zee van Ochotsk, een paar honderd kilometer ten noorden van de ‘gevangenis’, zijn er volgens Greenpeace Rusland slecht aan toe. In het wild zwemmen de walvisachtigen dagelijks tientallen kilometers, waardoor ze warm blijven. In de bassins omringd door ijs kunnen de dieren onderkoeld raken. Ook meldde Greenpeace Rusland in januari dat sommige dieren beschadigde vinnen hebben, doordat ze tegen het ijs zijn geslagen.