Inreisverbod VS voor 16 Saoedi’s om betrokkenheid moord Khashoggi

Een aantal van de voormalig Saoedische regeringsmedewerkers werd in oktober al genoemd als mogelijk betrokkenen bij Khashoggi’s verdwijning.

Een Turkse politieagent voor het Saoedische consulaat in Istanbul.
Een Turkse politieagent voor het Saoedische consulaat in Istanbul. Foto Tolga Bozoglu/EPA

Zestien voormalige regeringsmedewerkers van Saoedi-Arabië zijn niet meer welkom in de Verenigde Staten omdat zij worden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in oktober. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag “geloofwaardige informatie” te hebben over de betrokkenheid van de zestien bij “grove mensenrechtenschendingen”. Khashoggi verdween begin oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanbul.

In juni presenteert de VN het onderzoek naar de dood van de Saoedische journalist: “Dood Khashoggi was brute moord”

Onder de Saoedi’s die een inreisverbod krijgen, is onder meer Saud al-Qahtani, een voormalig adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman die volgens de VS een hoofdrol in de verdwijning en de moord op Khashoggi zou hebben gespeeld. Een ander is de forensisch arts Salah al-Tubaigy, een gerenommeerd autopsiedeskundige die hoge posities bekleedde in wetenschappelijke instituten en het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land.

Twee weken na de moord meldde de New York Times dat zeker vijf verdachten uit de directe omgeving van kroonprins Bin Salman zouden komen. Qahtani en Tubaigy werden toen al genoemd als mogelijk betrokkenen bij de verdwijning van Khashoggi, die zich in columns voor de Amerikaanse krant The Washington Post geregeld kritisch had uitgelaten over de kroonprins.

Hoewel het Saoedische koninkrijk nog steeds elke betrokkenheid van de kroonprins ontkent, geven zij nu een officiële verklaring uit dat de verdwijning is beraamd door een groep zijn voormalige adviseurs.