Initiatief voor strafbaar stellen betaalde seks

Prostitutie Stichting Exxpose haalde 40.000 handtekeningen op. Nieuwe wetgeving moet gebaseerd worden op het Scandinavische model.

Een bordeel in Amsterdam.
Een bordeel in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Een burgerinitiatief dat voorstelt om betalen voor seks strafbaar te stellen heeft de benodigde 40.000 handtekeningen gehaald. Dat schrijft Exxpose, de stichting achter de campagne, dinsdag op de actiewebsite. De 40.000 handtekeningen zijn een voorwaarde om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Exxpose zal het initiatief woensdag aanbieden aan de Tweede Kamer. Volgens de stichting zijn de ondertekeningen nageteld en geverifieerd. Exxpose wil dat nieuwe prostitutiewetgeving in Nederland gebaseerd wordt op het Scandinavische model. Zo is in onder meer Zweden en Noorwegen het kopen van seks strafbaar. Ook het als derde partij verdienen aan seks, bijvoorbeeld als pooier, is verboden. Daardoor wordt alleen de sekskoper gecriminaliseerd en krijgen vrouwen in de prostitutie alle mogelijke hulp, schrijft de stichting.

„Door het kopen van seks, ook wel prostitutie genoemd, wordt de waardigheid van de prostituee en de bezoeker ontnomen”, staat in de tekst van de petitie. Exxpose startte de campagne voor het burgerinitiatief in 2018. Onder anderen ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers tekende de petitie.

Exxpose, een stichting van jongeren die in 2015 opgericht werd met als doel om de vraag naar prostitutie, mensenhandel en pornografie te bestrijden, geeft woensdag een persconferentie in Den Haag. Het burgerinitiatief wordt op 16 april formeel ingeleverd bij de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Die commissie gaat de handtekeningen verifiëren en het initiatief onder meer op geldigheid toetsen. Een onderwerp moet ook minstens twee jaar niet behandeld zijn in de Tweede Kamer.

Het is sinds 2006 mogelijk om middels een burgerinitiatief onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. In november werd een petitie van het YouTube-programma #BOOS ruim 250.000 keer ondertekend. Dat leidde uiteindelijk tot een kinderpardon en een aanpassing van het asielbeleid.