Hoekstra’s ferme woorden vielen juist mee

Wopke Hoekstra deed ferme uitspraken, maar zijn boodschap viel juist mee. Een piepjonge voorzitter wil de Partij voor de Dieren volwassen maken. En vaccinaties houden de Tweede Kamer weer bezig.

Wopke Hoekstra deed ferme uitspraken, maar zijn boodschap viel juist mee. Een piepjonge voorzitter wil de Partij voor de Dieren volwassen maken. En vaccinaties houden de Tweede Kamer weer bezig.

HOEKSTRA’S (NIET ZO) HARDE LIJN: Een man van spierballentaal en begrotingsdiscipline, zo zet Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) zichzelf graag neer. Het leverde hem al een lovend portret in de Frankfurter Allgemeine en ook in de Nederlandse media op. Deze week is het raak in de Financial Times. De krant meldde gisteren dat Nederland geen cent dreigt mee te betalen aan de gezamenlijke begroting die Frankrijk en Duitsland willen optuigen voor de eurozone. Met die pot geld willen de landen financiële schokken binnen het eurogebied dempen. Hoekstra is tegen, maar staat steeds eenzamer in zijn verzet. “Het moet echt aan onze eisen en wensen voldoen”, vertelde hij de FT. “Alleen dan zal het iets worden waar wij aan mee gaan doen.”

Hoekstra’s (niet zo) harde lijn II: Dat klinkt als ferme taal, maar Brusselse ingewijden horen iets anders. Eerder overwoog Nederland namelijk nog het hele plan te blokkeren, zoals NRC in februari beschreef. Kiest Nederland voor een opt-out, dan kunnen Frankrijk en Duitsland gewoon doorgaan. En Nederland zou zich later alsnog kunnen aansluiten, zoals het dat ook deed met het Europees Openbaar Ministerie. Wat Hoekstra hoopt te bereiken met deze uitspraken? Dat de andere lidstaten ervan doordrongen raken dat het Nederland menens is. En misschien nog wel eens zo’n mooi profiel in de krant.

SALVINI’S SOF: Het had de start van een grote rechtse Europabrede beweging moeten worden, het werd een theekransje. Al maanden probeert Matteo Salvini, de Italiaanse voorman van antimigratiepartij Lega, een Europese populistenfractie op touw te zetten. Net zoals Geert Wilders ondervond in 2013, bij het opzetten van zijn ENF-fractie, blijkt dat geen gemakkelijke opgave. Slechts vier partijen kwamen opdagen bij Salvini’s presentatie van een nieuwe fractie, de EAPN. De PVV was in Milaan afwezig, net als FvD, dat in mei zijn eerste Europese zetels hoopt binnen te slepen als lid van een derde eurokritische fractie, de ECR. Sluit Forum zich inderdaad bij die fractie aan, dan lijkt de ChristenUnie, nu nog lid daarvan, op weg naar de uitgang. Zo versplintert de eurokritische beweging in Brussel nog een stapje verder.

HAANTJE DE VOORSTE: “Misschien zat het bestuur niet te wachten op zo’n jonge leider met allerlei ideeën”, beseft Sebastiaan Wolswinkel. Maar nu de 24-jarige Fries de nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren is geworden, als tegenstrever van de voorgedragen kandidaat, zal het partijbestuur niet om hem heen kunnen. Wolswinkel mag dan jong zijn, hij combineert meer bezigheden dan de gemiddelde senator: hij is tuinier, filmscriptschrijver, bordspelmaker en oud-wiskundeleraar. En als het aan hem ligt, mag bij de PvdD een hoop veranderen. Zo wil hij de inspraak van de verschillende afdelingen – nu nog beperkt – veel groter maken. Zijn ambitie: “We moeten als partij wat volwassener worden.”

PAARDENMIDDEL: De Tweede Kamer kijkt steeds kritischer naar de vaccinatiegraad, zeker nadat maandag bleek dat op een Haagse crèche een vierde kind met mazelen besmet is geraakt. Een vaccinatieplicht lijkt nog ver weg, maar steeds meer partijen willen het voor scholen en kinderdagverblijven mogelijk maken niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, zoals D66-Kamerlid Rens Raemakers gisteravond bij Jinek bepleitte. Een blik op de kaart laat zien dat de vaccinatiegraad vooral naar beneden schiet op een aantal specifieke plekken: in de Bible Belt, maar ook bij vrije scholen.

REGEER MET MATE: De flanken domineren het debat, maar wie domineert eigenlijk het beleid, vraagt politiek columnist Tom-Jan Meeus zich af. “Beleid voor de helft van het land. Beleid als eigen gelijk. De armoede van de eenzelvigheid. Kiezers zijn er dol op – totdat zo’n kabinet een jaartje zit.” Op de lange termijn, voorspelt Meeus, doet regeren met Haagse mate het vaak ook goed in het stemhokje: kijk maar naar de afloop van de vluchtelingencrisis. “Matigheid als kwaliteit – het is uiteindelijk waar een ruime meerderheid van kiezers het beste bij gedijt.”

WAT WIJ VOLGEN: Vandaag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel dat meer steun vereist in het Nederlandse parlement voordat Europese verdragen kunnen worden ingevoerd. Het werd bijna dertien jaar geleden opgesteld door Kees van der Staaij en Mat Herben. De Tweede Kamer ging akkoord, maar vorige week werd tijdens de behandeling duidelijk dat in de senaat grote twijfels heersen. Waarschijnlijk sneuvelt de wet daarom vandaag alsnog.

QUOTE VAN DE DAG:

“De kern is: begin nu met klimaatbeleid en je hebt over een paar jaar vermoedelijk het bewijs dat de doemverhalen, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015, overtrokken waren.”

NRC-columnist Tom-Jan Meeus trekt een parallel tussen het klimaatbeleid en de omgang van het kabinet-Rutte II met de vluchtelingencrisis.