Hoe heet jouw zoveelste vergadering?

Japke-d. vraagt door wist al dat er op kantoor veel te veel vergaderd wordt. Maar toen bleek het allemaal nóg veel erger dan ze dacht.
Illustratie Tomas Schats

Nou wist ik al dat jullie op je werk allemaal veel te veel vergaderen. En ja, daar heb ik ook al vaker over geschreven. Maar dat het écht de spuigaten uitloopt met al dat geklets op kantoor, daar kwam ik eerlijk gezegd de afgelopen weken pas achter.

Dat begon in februari toen ik een tweet kreeg. Of ik de term ‘cactusgesprek’ al kende. Dat is een „gesprek op je werk waarin prikkelende vragen worden gesteld”. Ik moest er erg om lachen – ik stelde me zo voor dat iedereen elkaar dan een cactus moet doorgeven. Maar toen ik vervolgens op Twitter vroeg of mensen nog meer ‘bijzondere kantoorgesprekken’ kenden, kreeg ik zóveel reacties dat ze niet eens meer in één aflevering pasten. Hier alvast de eerste, op een rijtje. Lees, geniet én huiver.

De sessie. Als je je vergadering belangrijker wil maken, noem hem dan ‘sessie’. Wie weet trappen je collega’s erin. Zo kwam ik de ‘popcornsessie’ tegen („een gesprek waarin je alles mag zeggen wat er in je oppopt”), de ‘inspiratiesessie’ (waar je zelden inspiratie van krijgt, overigens), de ‘haardvuursessie’ („een informeel gesprek met de directie”) en de ‘kampvuursessie’ (ook zoiets maar dan met meer collega’s erbij).

Wie overigens denkt dat er ook écht vuur of popcorn bij deze ‘sessies’ aanwezig is, komt bedrogen uit. Je mag al heel blij zijn als er „een screensaver met een haardvuur op een beamer wordt geprojecteerd”, schreef iemand op Twitter.

Het functioneringsgesprek? Dat voert niemand meer. Dat heet tegenwoordig ‘ambitie- en koersgesprek’, ‘koers- en kompasgesprek’ (de scheepvaart maakt overuren), ‘werk- en ontwikkelgesprek’, ‘groei- en bloeigesprek’ (ben ik een plant ofzo), ‘PRO-gesprek’ (persoonlijk resultaat- en ontwikkelgesprek) of, nog erger: het ‘evolutiegesprek’. In die laatste categorie mag je in de traditie van Darwin zelf bepalen of je richting kieuwen of opponeerbare duimen gaat, schreef iemand. Ook vrij erg vond ik de ‘great conversations’, zoals een bedrijf zijn functioneringsgesprekken noemt. Alsof het altijd zo ‘great’ is met je carrière.

Maar de ergste in deze categorie vond ik toch wel het ‘wow-gesprek’ („welzijn, ontwikkeling, werk”) of, nog erger: de ‘werkselfie’. Een functioneringsgesprek waarin je ‘helemaal zelf’ (vandaar die selfie, jeuk) mocht bepalen waarover het ging. Kom op zeg, zitten we op de middelbare school of op ons werk?

De Engelse jeuktermvergadering. Veel mensen denken dat een saai overleg opknapt van een Engelse naam. Zoals de ‘stand-up’ (veel te lang staand vergaderen), de ‘meet-up’ (bijkletsen), de ‘heads-up’ (koffiedrinken en vakantiefoto’s), de ‘huddle’ (ik denk iets met knuffelen) of de ‘kick-off’ (dat je elkaar een schop onder de kont geeft).

Zo’n Engelse term verhult helaas niet dat het vaak écht niet meer is dan „een groepje pastelkleurige overhemden dat elkaar met gele post-its bij een scrumbord van het werk staat te houden”, zoals iemand op Twitter uitlegde.

Dan de tafel! Man, die rukt op, zo schreef ik al eerder. Maar de tafel blijkt inmiddels helemaal niet meer te stuiten! Zo is er naast de ‘klimaattafel’ en de ‘dialoogtafel’ inmiddels ook de ‘kennistafel’, (terug naar) de ‘tekentafel’, de ‘ronde tafel’, de ‘keukentafel’ en, die vond ik zelf vooral heel onsmakelijk: de ‘doorbraaktafel’. Ik hoop maar dat ze daar voldoende drinken en dat er standaard een teiltje naast staat.

Maar er zijn ook vergaderingen waarin juist weer géén tafel aanwezig is. De ‘stand-up’ en de ‘huddle’ noemde ik in dat kader al. Maar er is ook het kringgesprek! Ik dacht dat zulke gesprekken alleen op de basisschool plaatsvonden om de tijd te vullen, maar ze blijken ook op kantoor springlevend. „Want zo kun je elkaars lichaamshouding beter zien”, schreef iemand. Ik zou het dan eerder een ‘kringspiergesprek’ noemen, qua samengeknepen billen.

Dan de ‘PG’ (het persoonlijk gesprek) of het ‘PO’ (persoonlijk onderhoud). Moest ik ook erg om lachen. Alsof je ook onpersoonlijke gesprekken hebt. In diezelfde categorie kwam ik de ‘face-to-face’ tegen. Lijkt mij ook vrij logisch, dat je elkaar spreekt met de gezichten naar elkaar toe. Maar je weet het niet, misschien hebben ze daar ook wel ‘talk to the hand’-gesprekken of ‘back-to-backs’.

Een stuk creatiever vond ik het ‘anti-stroopgesprek’, waarin „snel door de inhoud gegaan wordt, zonder overal lang te blijven plakken”, het ‘jezus-gesprek’ („het laatste vermanende gesprek voor je eruit vliegt”), het ‘vuurtorenoverleg’ („met een signalerende functie”, haha). Het ‘kwalitatief uitermate teleurstellende’ gesprek, ten slotte, wordt vaak in Den Bosch gevoerd, zo schreef de tipgever.

„Wordt vaak afgekort”, schreef hij erbij.

Volgende week: deel twee.

Jeuktweets van de week

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.