Handgranaat gevonden bij supportershome ADO Den Haag

Op verschillende foto’s is te zien dat er drie rode kruizen op het supportershome zijn gespoten, wat zou verwijzen naar Amsterdam.

Supporters van ADO Den Haag in het stadion, voor aanvang van een wedstrijd. Het stadion ligt naast het supportershome.
Supporters van ADO Den Haag in het stadion, voor aanvang van een wedstrijd. Het stadion ligt naast het supportershome. Foto Olaf Kraak/ANP

Bij het supportershome van ADO Den Haag is dinsdagochtend een handgranaat aangetroffen. Het explosief werd rond 10.40 uur opgemerkt door een medewerker, die vervolgens de politie belde. De Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse om de granaat weg te halen.

De training van het elftal in het stadion, pal naast het supportershome, werd gestaakt.

Drie kruizen

Het is nog niet bekend van wie de handgranaat is. Op verschillende foto’s is te zien dat er drie rode kruizen op het supportershome zijn gespoten, wat zou verwijzen naar Amsterdam.

Twitter avatar HHooligan Hardcorehooligan.nl hand grenade at the supporters home of ADO The Hague https://t.co/TmF4hKYCyf

„Die drie kruizen zijn geen enkele garantie voor de herkomst”, reageert een woordvoerder van ADO Den Haag. “We zijn er erg van geschrokken. Je denkt aan wat er had kunnen gebeuren.” De politie kan ook nog niet zeggen van wie de handgranaat afkomstig is.

Krikke: complete waanzin

Burgemeester Paulien Krikke noemt het neerleggen van de handgranaat tegenover persbureau ANP „complete waanzin en onacceptabel”. Ze begrijpt dat er „gezien de bekladding meteen allerlei vermoedens bestaan over wie er achter deze grove misdraging zit”, maar vindt het „echt nog veel te vroeg” om conclusies te trekken.

Lees ook: Wraak op wraak - de haat tussen Ajax en ADO is diepgeworteld

Volgens voorzitter van de ADO-supportersclub, Jacco van Leeuwen, is deze actie „een regelrechte doodsbedreiging”. Hij noemt het plaatsen van het explosief „een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis”, schrijft ANP. Ook de woordvoerder van Ajax keurt de actie af, en biedt hulp aan. „Mocht de politie ons nodig hebben bij het onderzoek naar de dader of daders, dan werken wij daar natuurlijk aan mee”, reageert een woordvoerder van de club uit Amsterdam tegenover het persbureau.

In februari werd het bronzen beeld De Dokwerker in Amsterdam door ADO-fans beklad met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO. Fans van Ajax en ADO Den Haag liggen al decennialang met elkaar in de clinch. Ze mogen sinds dertien jaar lang over en weer de uitwedstrijden van hun clubs niet bijwonen.