Geruststelling, dat is al een ‘doorbraak’ op de top tussen de Europese Unie en China

Chinese toezeggingen Voor de EU was de top van groot belang, vanwege toenemende zorgen over de ongelijke economische machtsverhoudingen

De Chinese premier Li Keqiang (4e van links) beloofde tijdens een EU-China-top dat zijn land „verder opgesteld” wordt voor Europese investeringen en bedrijven.
De Chinese premier Li Keqiang (4e van links) beloofde tijdens een EU-China-top dat zijn land „verder opgesteld” wordt voor Europese investeringen en bedrijven. Foto Stephanie Lecocq/Reuters

China zal zich „verder openstellen” voor Europese bedrijven en investeerders, beloofde woensdag de Chinese premier Li Keqiang op de 21ste EU-China-top in Brussel. Voor de EU was de top van groot belang, vanwege toenemende zorgen over de ongelijke economische machtsverhoudingen: de EU-markt is open voor Chinezen, maar zonder volledige wederkerigheid. Het moest, als het aan de EU lag, niet bij de zoveelste beloftes van de Chinezen blijven.

Li was zich bewust van die argwaan en was na afloop van de top concreet: „De ambitie is om verder te werken aan een open en eerlijk speelveld.” Li kondigde de invoering aan van een nieuw ‘juridisch mechanisme’ voor de afhandeling van klachten van buitenlandse investeerders die in China op problemen stuiten.

Voor EU-leiders Donald Tusk (Europese Raad) en Jean-Claude Juncker (Commissie) waren Li’s woorden geruststellend. „Een doorbraak”, noemde Tusk de top, die werd afgesloten met een gezamenlijke verklaring.

Op papier

Daags voor de top uitte de EU frustratie over het uitblijven van een Chinees-Europees investeringsakkoord, dat gelijke toegang tot elkaars markten moet garanderen. Na negentien onderhandelingsronden sinds 2013 is dat akkoord er nog altijd niet. In de verklaring is nu, zoals de EU wilde, een deadline ( 2020) opgenomen. Het staat nu op papier, zei Juncker. „Het zijn woorden. Nu nog leveren.”

Over recente onrust in Europa over de rol van de Chinese multinational Huawei in de ontwikkeling van het 5G-netwerk, waardoor China’s staatscontrole op data mogelijk groeit, is de afsluitende gezamenlijke verklaring vaag. Verwezen wordt naar eerdere afspraken gemaakt binnen de EU-China Cyber Taskforce, die belooft toe te zien op „een open, veilige, toegankelijke en vreedzame ICT-omgeving”.

„Samenwerken met China heeft prioriteit, en als partners zullen we eerlijk tegen elkaar zijn”, besloot Juncker.

Li haastte zich daarna naar het vliegveld. Hij reisde na de top door naar Kroatië voor gesprekken over investeringen met de leiders van zestien landen uit Midden- en Zuid-Oost Europa, waaronder ook uit EU-lidstaten. Naast de gesprekken met de EU als blok, zet China – tegen de zin van ‘Brussel’ – ook volop in op afspraken met individuele landen. (NRC)