Gemeente overlegt met Zadelhoff over Slotervaart

Failliet ziekenhuis De gemeente wil de erfpacht van het ziekenhuis beëindigen. Curatoren zijn tegen. Zij vrezen grote inkomstenderving.

Vertrekkende patiënten een dag na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, vorig jaar oktober.
Vertrekkende patiënten een dag na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, vorig jaar oktober. Foto Olivier Middendorp

Vastgoedbedrijf Zadelhoff mag vrijdag z’n plan met het voormalige MC Slotervaartziekenhuis toelichten bij de Amsterdamse gemeente. Dat bevestigt de gemeente dinsdag.

De curatoren putten hoop uit het gesprek in de hoogoplopende kwestie rond het failliete ziekenhuis. Het college wil daarin een uitzonderlijke stap nemen door de erfpacht van het pand in te trekken. De aankondiging van de betrokken wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling, GroenLinks) volgde op een aanbod vorige maand van Zadelhoff. Het vastgoedbedrijf wil met een lening aan de voormalige eigenaren, onder wie Loek Winter en Willem de Boer, 100 procent van de openstaande vorderingen aflossen. De totale schuld wordt op ongeveer 45 miljoen euro geschat.

Het aanbod raakt een gevoelige snaar omdat Winter en De Boer aan het roer stonden ten tijde van de financiële problemen. Door het abrupte faillissement werd veel patiëntenleed veroorzaakt.

Lees ook: College Amsterdam wil vastgoed Slotervaartziekenhuis onteigenen

‘Gekraakt’

De gemeenteraad moet het plan om het recht van erfpacht te beëindigen nog goedkeuren. Als zo’n procedure lukt, zouden de grond en het gebouw in handen komen van de gemeente. Het ziekenhuis dreigt op deze manier „te worden gekraakt” door de gemeente, zegt curator Marc van Zanten dinsdag bij een toelichting van het tweede curatorenrapport aan journalisten.

Van Zanten en zijn collega Marlous de Groot vrezen grote inkomstenderving en hebben vast aangekondigd de Amsterdamse gemeente daar aansprakelijk voor te stellen.

Zadelhoff wil van het pand een medisch zorgcomplex maken door zorginstellingen er relatief goedkoop bedrijfsruimte te laten huren. De curatoren vinden het een „extreem mooie uitkomst”. Ze wijzen er herhaaldelijk op dat een kans om alle schuldeisers – in dit geval hebben zich er 1.275 gemeld – te betalen, bij een faillissement hoogst zeldzaam is. Bovendien zouden de oud-ziekenhuisbestuurders, volgens de curatoren en Zadelhoff, niet plaatsnemen in de directie en zich niet bemoeien met „de exploitatie van het nieuwe bedrijf”.

Wat de curatoren betreft is het aanbod van Zadelhoff een absolute buitenkans. Zij zouden dan ook graag zien dat snel een zogeheten faillissementsakkoord wordt gesloten en de schuldeisers voor het einde van het jaar hun geld terugkrijgen. Of dat lukt is zeer de vraag: een onteigeningsprocedure duurt vermoedelijk jaren.

Zadelhoff biedt aan de totale schuld te betalen, ook als deze de komende tijd nog wat oploopt. Het pand, zestigduizend vierkante meter op Amsterdamse grond, is de grootste troefkaart voor de curatoren om zoveel mogelijk vorderingen te kunnen betalen. Zestien partijen hebben al een ‘indicatief bod’ gedaan op het ziekenhuisgebouw in Amsterdam.

De curatoren hadden de gemeente vrijdag dringend verzocht om Zadelhoff de kans te bieden tot een toelichting, in een gesprek waarbij de curatoren en de gemeente op andere vlakken niet dichter tot elkaar waren gekomen. De gesprekken verlopen moeizaam sinds het Amsterdamse college in november het stadsbestuur een eerste recht op overname van het pand liet vastleggen. De curatoren vrezen veel minder te krijgen voor het pand wanneer zij het eerst aan de gemeente moeten aanbieden.

Boedel te koop

Momenteel wordt de boedel van het MC Slotervaart online geveild, in acht sessies. Tot dusver zijn de afdelingen Radiologie en de operatiekamers van de hand gedaan. Momenteel staat de inventaris van de poliklinieken te koop. In totaal is tot nu toe 1,6 miljoen betaald voor de inventaris van het voormalige ziekenhuis. Zadelhoff heeft ook bepaalde stukken van de veiling in handen gekregen, zo laten de curatoren desgevraagd weten, zonder te verduidelijken welke. „Zij zullen vooral hebben geboden op goederen die al vastzitten in het pand”, aldus Van Zanten.

Van de bijna elfhonderd werknemers die tijdens het faillissement in het ziekenhuis werkzaam waren, werken er zeseneenhalve maand later nog 24 aan de afwikkeling van het ziekenhuis. Een belangrijk onderdeel daarvan is het opschonen en veiligstellen van de medische dossiers. Die moeten namelijk vijftien jaar bewaard en raadpleegbaar blijven. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) heeft inmiddels aan de Tweede Kamer laten weten dat hij, mochten patiëntendossiers tussen wal en schip vallen, de kosten voor het bewaren en toegankelijk houden van dossiers voor zijn rekening neemt.