Frequentieveiling

ACM: beperk frequentieruimte 5G tot 40 procent per provider

Om concurrentie op het toekomstige 5G-netwerk te garanderen mogen mobiele providers bij de aankomende frequentieveiling elk niet meer dan 40 procent van de beschikbare bandbreedte verwerven. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag in een advies aan het ministerie van Economische Zaken. Begin 2020 worden drie frequentiebanden geveild (700, 1.400 en 2.100 MHz) die voor 5G gebruikt kunnen worden. De belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas in 2022 geveild.

Behalve KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2 verwacht de ACM geen andere belangstellenden voor frequenties. Er hoeft daarom geen ruimte gereserveerd te worden voor een vierde partij, aldus de ACM. Bij de vorige veiling van 3G- en 4G-frequenties werden geen zogeheten caps gehanteerd. (NRC)