Recensie

Recensie Film

Fabelachtige details in amusante animatiefilm ‘Missing Link’

Animatie Studio Laika onderscheidt zich met ‘Missing Link’ opnieuw door de zorgvuldige animatie-stijl. Jammer dat het verhaal zo opzichtig ‘correct’ wil zijn.

De sasquatch als ‘missing link’ in de evolutie.
De sasquatch als ‘missing link’ in de evolutie.

De Victoriaanse avonturier Sir Lionel Frost is ijdel en zelfzuchtig maar ook oprecht nieuwsgierig naar vreemde creaturen als het monster van Loch Ness en de yeti. Waar zijn arrogante tegenstander het menselijk ras superieur acht, vooral mannen dan, gaat Frost op zoek naar de missing link tussen aap en mens. Als hij de sasquatch (een bigfoot) Mr. Link in Amerika vindt, gaan ze met een vrouwelijke avonturierster in hun kielzog op zoek naar de familie van Mr. Link in het mythische Shangri-La. Hun queeste levert een amusante animatiefilm op, gemaakt met de uiterst tijdrovende stopmotion-techniek. Het resultaat ziet er fraai uit, met vormgrapjes en leuke details. Rechte vormen, zoals Frosts lange neus, contrasteren bijvoorbeeld met de kromme neus van de schurk die Frost moet uitschakelen. Het gezicht van de sasquatch heeft de vorm van een sleutelgat. Als het koud is, ontstaan blosjes op de wangen en zien we hun adem in de vrieskou. Ook de detaillering van de kleding is fabelachtig, evenals de natuurlijke omgeving.

Missing Link komt uit de stal van animatiestudio Laika, die eerder indruk maakte met ParaNorman en Kubo and the Two Strings. Dat niveau haalt Missing Link net niet. Dat komt vooral doordat het verhaal iets te opzichtig de eenentwintigste eeuw wordt ingetrokken. Frosts tegenstander, een conservatieve Lord met altijd een geweer in de aanslag, is iemand die apen en vrouwen inferieur vindt. En bigfoot Mr. Link, die tot vervelens toe alles letterlijk neemt, wil graag aangesproken worden als Susan.

De vormgeving van Shangri-La, een mythisch oord in de Himalaya, is overduidelijk geïnspireerd op de film Lost Horizon (Frank Capra, 1937) die weer gebaseerd was op het gelijknamige boek van James Hilton. Diens pleidooi voor een harmonieus bestaan rijmt met het hedendaagse eco-bewustzijn en de behoefte aan een utopisch paradijs.