Escalatie

Trump zet Revolutionaire Garde Iran op terreurlijst

President Trump heeft maandag de Iraanse Revolutionaire Garde op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties laten plaatsen. Het is voor het eerst dat de VS een onderdeel van de strijdkrachten van een buitenlandse mogendheid op die lijst zetten. Iedereen die nog zaken doet met de Garde riskeert voortaan Amerikaanse strafmaatregelen.

„De Garde is het voornaamste middel van de Iraanse regering om zijn wereldwijde terroristische campagne te sturen en uit te voeren”, stelde de Amerikaanse president in een verklaring. „Als je zaken doet met Iran, steun je financieel het terrorisme”, zei hij. Trump heeft Iran ook in het verleden regelmatig beschuldigd van steun aan het terrorisme.

Het betekent een nieuwe escalatie in de sancties die de VS hebben opgelegd aan Iran sinds Trump vorig voorjaar eenzijdig het internationale akkoord van 2015 opzegde dat de Iraanse nucleaire activiteiten beperkte. Iran was hiertoe verleid in ruil voor de opheffing van eerder opgelegde sancties.

De Revolutionaire Garde vormt de ruggegraat van de Iraanse strijdkrachten. De Garde moet er op toezien dat het islamitische karakter van het land bewaard blijft. Ze heeft ook een internationale tak, de zogeheten Al Quds-brigade, die onder leiding staat van de bekende generaal Qasem Soleimani. Deze tak heeft zich de laatste jaren intensief bemoeid met gewapende conflicten in onder meer Irak en Syrië.

De invloed van de Revolutionaire Garde strekt zich ook uit tot de Iraanse economie. De Garde heeft in de loop der jaren de controle over steeds meer bedrijven in handen gekregen. Volgens sommige schattingen heeft ze nu zelfs zo’n 20 tot 30 procent van de Iraanse economie in handen.

Critici van Trumps maatregel waarschuwen dat deze stap soortgelijke sancties van Iran en andere vijandige buitenlandse mogendheden kunnen uitlokken tegen Amerikaanse militaire organisaties en inlichtingendiensten.

De Verenigde Staten hadden eerder al onderdelen van de Revolutionaire Garde op de sanctielijst geplaatst, maar niet de hele organisatie.

De Iraanse staatstelevisie legt Trumps stap uit als het resultaat van de toegenomen invloed van Iran in de regio.