Elektrisch rijden

Fiat ontloopt EU-boete voor CO2 door deal met Tesla

Fiat Chrysler heeft ter verlaging van zijn CO2-uitstoot een samenwerkingsdeal gesloten met Tesla. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer gaat de uitstoot van eigen auto’s en de uitstoot van elektrische auto’s van Tesla (namelijk nul) gezamenlijk opgeven aan de Europese Unie. Deze samenwerking kost Fiat Chrysler naar verluidt een half miljard euro.

De reden dat Fiat dit wil, is dat vanaf volgend jaar nieuwe strengere uitstootregels voor broeikasgas CO2 van kracht zijn in de EU. Als Fiat Chrysler niet aan de regels voldoet, krijgt het bedrijf hoge boetes. Die kunnen volgens een analist van zakenbank Jefferies oplopen tot mogelijk 2 miljard euro.

Volgens het autoconcern is de samenwerking met Tesla de goedkoopste manier om aan de gestelde eisen te voldoen. De EU richt zich op de totale uitstoot onder autobouwers en geeft fabrikanten daarom de mogelijkheid samen te werken. Of de samenwerking ook op technisch vlak is, is onduidelijk.

Volgens een eerder rapport van zakenbank UBS zou Fiat Chrysler de enige automaker in Europa zijn die op een boete kon rekenen door de invoer van strengere uitstootregels. De autofabrikant zou te weinig elektrische en zuinige auto’s in de pijplijn hebben. Ook Mazda en Toyota werken op deze manier samen, net als Peugeot Citroën (PSA) en Opel. (ANP/Bloomberg)