Een verdwaalde Karinthiër

In het opslagdepot van iLost, een verzamelpunt van gevonden voorwerpen, vertellen verloren spullen een verhaal. Geerke Catshoek schetst de eigenaar.

Foto Olivier Middendorp

De Holland voordeelpas, Tours & Tickets-kaartjes en een oranje mapje met reisdocument: dit is de tas van een toerist. Ze deed een weekendje Amsterdam, samen met haar dochter – haar paspoort zit in een van de andere hoesjes. Ik was zo vrij om even te snuffelen.

De eigenaresse van de tas komt uit Oostenrijk, uit Karinthië, de streek waar Jörg Haiders FPÖ groot werd. Het is haar partij: ze bezit twee pennen met opdruk van de populisten. De groene en oranje snoepwikkels dragen het logo van een Karintisch, traditioneel radiostation en het logo van een lokale voordeelclub, die – volgens hun website – flinke kortingen biedt op regionale activiteiten. Mevrouw is trots op Karinthië, zoveel is duidelijk. Op een Karinthië voor de Karinthiërs, welteverstaan.

Amsterdam met haar linkse college en multiculti bevolking lijkt mij een wat onlogische vakantiebestemming. Misschien was het ticket goedkoop. Misschien had ze zich de stad traditioneler voorgesteld, zoals die foto op de Holland Pass. Amsterdam heeft een paar molens, daar is niets aan gelogen. Maar Amsterdam heeft nog veel meer shoarmatenten: een beetje rechts-populist wordt daar op zijn minst chagrijnig van. Tel daarbij op dat de dochter – verraden door het maandverband – ongesteld was. Ook dat kan de sfeer behoorlijk drukken. Misschien snoot ze daarom drie zakdoekjes vol.

Ze probeerden er nog wat van te maken. Ze kochten kaartjes voor het Van Gogh Museum en ze gingen uit eten (die mintjes en mentholsnoepjes zaten bij de rekening), maar echt leuk werd het waarschijnlijk niet.

Gelukkig was het maar een weekendje. Nu zijn ze weer lekker terug naar hun eigen land. Zonder tas, weliswaar.