Hij legde het geld op tafel, maar de horloges waren niet voor hem

Rechtszaak Volgens de juwelier gingen de horloges naar Duitsland en Bulgarije. Of waren ze voor Nederlandse klanten en werd er te weinig btw betaald, zoals het OM denkt?

Illustratie Stella Smienk

Op het hoofdkantoor van juwelier Schaap en Citroen in Diemen liep de afgelopen jaren voortdurend één ondernemer in en uit: Tom de V. Hij handelt in horloges, net als Schaap en Citroen zelf. Het patroon is: rijke klanten bestellen dure en vaak zeldzame exemplaren bij hem en hij koopt ze weer met korting bij de juweliersketen.

Schaap en Citroen is maar wat blij met de handelaar. Bestuursvoorzitter Mark van Nieuwkerk, dinsdag in de rechtszaal: „Tom stond bekend als een netwerker. Hij leek wel bij de inventaris te horen.” Dat de trouwe klant een strafblad had, wisten ze op het hoofdkantoor niet, zegt hij.

Het Openbaar Ministerie neemt het Schaap en Citroen en de handelaar kwalijk dat ze in 2011 zouden hebben gedaan alsof de horloges naar een Duits en een Bulgaars horlogebedrijf gingen terwijl die gewoon voor de klanten van Tom de V. in Nederland bestemd waren – dat scheelt een hoop btw. Schaap en Citroen zou dat jaar een onjuiste omzetbelasting hebben opgegeven en de contante betalingen niet of te laat hebben gemeld.

Hoe het OM daarbij komt? Medewerkers van Schaap en Citroen zeggen het Duitse horlogebedrijf nooit te hebben ontmoet. En dat zegt de horloges nooit te hebben ontvangen. Uit de administratie van Schaap en Citroen blijkt niet dat de Duitser een grote klant was, of dat Tom de V. hem vertegenwoordigde. De Bulgaarse politie weet niet waar de horloges zijn.

Schaap en Citroen overtrad eerder de wet die witwassen moet voorkomen en schikte in 2010 voor 150.000 euro. Los daarvan, kwam Tom de V. al in de problemen toen hij horloges aan rijke Russen verkocht en werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Contante betalingen

De juwelier is ervan overtuigd dat de horloges waarop het onderzoek zich richtte, wél bestemd waren voor de buitenlandse klanten. Vervoersbewijzen tonen dat aan. Volgens de advocaat van het bedrijf heeft het OM „nog geen begin van een bewijs” dat de horloges in Nederland bleven.

De juwelier heeft wel degelijk melding gemaakt van de grote contante betalingen. Dat die meldingen wellicht te laat kwamen, wijt de juwelier aan het systeem van de overheidsdienst waar gemeld moet worden. En natuurlijk noemden ze Tom de V. niet in die meldingen. Hij legde weliswaar het geld op tafel, maar de horloges waren niet voor hem.

Lees ook dit verhaal uit 2015 over de horlogehandel: Tijd is geld

Het strafrechtelijk onderzoek begon nadat bij een reguliere controle van de Belastingdienst naar de boeken van een bedrijf van Tom de V. bleek dat hij vrijwel al zijn horloges bij Schaap en Citroen kocht. De belastinginspecteur kreeg bij de juwelier noch bij de handelaar helder antwoord op „eenvoudige vragen”. Meerdere onderzoeken volgden.

Schaap en Citroen is niet de enige juwelier die handelaren op grote schaal via de achterdeur – of in dit geval op het hoofdkantoor – van dure horloges voorziet. Die zijn geliefd onderpand bij transacties tussen criminelen.

De officier van justitie: „Deze kant van de criminaliteit kan slechts bestaan zolang verdachten het mogelijk maken dat dure horloges ongezien kunnen worden gekocht en contante betalingen zoveel mogelijk afgedekt worden. En dat is precies waar de verdachten in dit dossier aan hebben meegewerkt.” De strafeis: 500.000 euro boete voor Schaap en Citroen en voor Tom de V. vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk.