‘Burgerinitiatief voor strafbaarstelling prostitueebezoek haalt voldoende handtekeningen’

Exxpose, de stichting achter het burgerinitiatief, stelt dat het kopen van seks “de waardigheid van de prostituee en de bezoeker” ontneemt.

Volgens Exxpose, de stichting achter het burgerinitiatief, zijn de handtekeningen nageteld en geverifieerd.
Volgens Exxpose, de stichting achter het burgerinitiatief, zijn de handtekeningen nageteld en geverifieerd. Foto Olaf Kraak/ANP

Een burgerinitiatief dat voorstelt om betalen voor seks strafbaar te stellen heeft de benodigde 40.000 handtekeningen gehaald. Dat schrijft Exxpose, de stichting achter de campagne, dinsdag op de actiewebsite. De 40.000 handtekeningen zijn een voorwaarde om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Exxpose zal het initiatief woensdag aanbieden aan de Tweede Kamer. Volgens de stichting zijn de ondertekeningen nageteld en geverifieerd. Exxpose wil dat nieuwe prostitutiewetgeving in Nederland gebaseerd wordt op het Scandinavische model. Zo is in onder meer Zweden en Noorwegen het kopen van seks strafbaar. Ook het als derde partij verdienen aan seks, bijvoorbeeld als pooier, is verboden. Daardoor wordt alleen de sekskoper gecriminaliseerd en krijgen vrouwen in de prostitutie alle mogelijke hulp, schrijft de stichting.

Critici van het Zweedse model vrezen dat sekswerkers door het criminaliseren van hun klandizie in de illegaliteit zullen verdwijnen. Geweld tegen sekswerkers zal dan toenemen, omdat hulpverleners hen uit het oog verliezen.

‘Waardigheid ontnomen’

“Door het kopen van seks, ook wel prostitutie genoemd, wordt de waardigheid van de prostituee en de bezoeker ontnomen”, leest de tekst van de petitie. Exxpose startte de campagne voor het burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’ in 2013 voordat het twee jaar later formeel een stichting werd. Onder meer ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers tekende de petitie.

De prostitutiebranche is onveiliger sinds het bordeelverbod werd opgeheven in 2000, stellen Soa Aids Nederland en Proud: ‘Sekswerker wordt niet goed beschermd door wet’

Exxpose, een stichting van jongeren met als doel om de vraag naar prostitutie, mensenhandel en pornografie te bestrijden, geeft woensdag een persconferentie in Den Haag. Het burgerinitiatief wordt op 16 april formeel ingeleverd bij de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Die commissie gaat de handtekeningen verifiëren en het initiatief onder meer op geldigheid toetsen. Een onderwerp moet ook minstens twee jaar niet behandeld zijn in de Tweede Kamer.

Het is sinds 2006 mogelijk om middels een burgerinitiatief onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. In november werd een petitie van het YouTube-programma #BOOS ruim 250.000 keer ondertekend. Dat leidde uiteindelijk tot een kinderpardon en een aanpassing van het asielbeleid.

Correctie (9 april 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Exxpose de campagne rond het burgerinitiatief in 2018 begon. Exxpose begon daar echter in 2013 mee. Het bericht is aangepast.