Beleggen

Staat komt in mei met eerste groene obligatie

Op 21 mei kunnen beleggers bieden op een groene obligatie van de Nederlandse staat. Op deze dag zal de eerste Nederlandse groene staatsobligatie uitgegeven worden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie, onderdeel van het ministerie van Financiën. De obligatie heeft een looptijd van twintig jaar. De staat verwacht tussen de 4 en 6 miljard euro op te halen.

De opbrengst van de obligatie wordt toegerekend aan groene of klimaatgerelateerde uitgaven en investeringen van het Rijk. Het gaat onder meer om duurzame energie, duurzaam vervoer en klimaatadaptatie. De obligatie is positief beoordeeld door het Climate Bonds Initiative en is beoordeeld door het onafhankelijke orgaan Sustainalytics. Dit bewijst volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dat deze „donkergroen” is.

De veiling vindt op 21 mei om 10.00 uur plaats door middel van een zogenoemde Dutch Direct Auction (DDA). Investeerders die zich vooraf als „groene investeerder” laten aanmerken, krijgen in beperkte mate voorrang, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie. De ‘spread guidance’, de bandbreedte waarbinnen de uitgifteprijs zal vallen, wordt op 20 mei bekendgemaakt, de uiteindelijke prijs volgt iets later, uiterlijk op 22 mei om 12.00 uur.

Groene obligaties worden steeds populairder. Beleggers kunnen via een dergelijke obligatie een steentje bijdragen aan een betere wereld, terwijl de rendementen niet veel lager liggen dan bij ‘grijze’ obligaties. De overheid of het bedrijf dat een groene obligatie uitgeeft, kan deze bovendien duurder in de markt zetten. Groene obligaties zijn daarnaast stabieler, omdat groene beleggers minder snel geneigd zijn ze direct te verkopen bij een tegenslag.