Verzekeraar ASR stopt met geldbonussen voor top

Het salaris van de top stijgt voortaan mee met dat van de rest van het personeel. Wel neemt het aandelenbelang van de bestuurders toe.

Volgens de nieuwe plannen stijgt het salaris van de ASR-top voortaan mee met die van de rest van het personeel.
Volgens de nieuwe plannen stijgt het salaris van de ASR-top voortaan mee met die van de rest van het personeel. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Verzekeraar ASR zegt per 2020 geen geldbonussen meer uit te keren aan de bestuurstop. Wel moet de bestuursvoorzitter een groter belang nemen in de onderneming. Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 22 mei worden de wijzigingen van het beloningsbeleid aan de aandeelhouders voorgelegd. Pas als die ermee instemmen, gaat het nieuwe beleid in.

Na gesprekken met onder meer het ministerie van Financiën, klanten en aandeelhouders besloot de verzekeraar over te stappen op salarisschalen in plaats van variabele en individuele bestuurssalarissen. Volgens de nieuwe plannen stijgt het salaris van de top voortaan mee met die van de rest van het personeel. Afhankelijk van de prestaties kan het topsalaris met maximaal 6 procent worden verhoogd of gelijk worden gehouden - voor overige werknemers is dat 3 procent. Er is wel een maximum aan het topsalaris: de bestuursvoorzitter mag maximaal twintig keer zo veel verdienen als degene die binnen ASR precies in het midden van de salarisverdeling staat.

Lees ook: De Kamer verhoogde onlangs de inspraak van aandeelhouders bij loonsverhogingen van de top.

De wijziging komt ruim een jaar nadat een forse loonsverhoging voor het bestuur werd aangekondigd - twee van de vier bestuurders kregen er tot 2020 ruim 67 procent erbij, topman Jos Baeten krijgt zo’n 40 procent extra. Hij ziet zijn salaris per 1 januari 2020 stijgen naar 740.000 euro per jaar.

Stijgend belang

Overigens houdt de top zijn aandelenbelang wel, en neemt het belang dat zij kopen zelfs toe. Bestuursvoorzitter Baeten moet aandelen ter waarde van 75 procent van zijn laatste brutosalaris nemen, wat wordt opgebouwd in maximaal zeven jaar. Eerder was dit nog de helft van zijn salaris. De overige bestuurders wordt gevraagd om het aandelenbelang van 25 naar 50 procent van het betreffende salaris te verhogen.

De bestuurders waren al verplicht om het aandelenpakket vijf jaar na hun vertrek bij ASR vast te houden. De bestuursleden krijgen volgens de plannen ter compensatie een fiscale korting van 18,5 procent wanneer zij aandelen kopen. Ondanks de nieuwe regels is Baeten met het nieuwe beloningsbeleid de op één na slechtst verdienende ceo in de AEX-index, aldus De Telegraaf.

In september 2017 verkocht de Nederlandse overheid de laatste aandelen in ASR, nadat de verzekeraar in 2008 was genationaliseerd als onderdeel van Fortis. Tot die tijd werden de salarissen bevroren. Vijf maanden later kondigde het bedrijf de nieuwe salarissen voor het bestuur aan, “om deze meer in lijn te brengen met de beloningen van bestuurders van vergelijkbare ondernemingen”.

Correctie (9 april 2019): In eendere versie van dit artikel stond dat de ASR-top een aandelenbonus bovenop hun salaris ontvangt. Het is geen bonus, de bestuurders moeten die aandelen verplicht kopen met hun salaris. Hierboven is dit aangepast.