Alarmknop voor bodemonderzoekers windmolenpark Groningen

De alarmknop is een volgende maatregel tegen mogelijk nieuwe acties van mensen die tegen de windmolens zijn. Ook de Tweede Kamer is bezorgd over de dreigementen.

Uitzicht op windmolenpark en industrie in de Eemshaven.
Uitzicht op windmolenpark en industrie in de Eemshaven. Foto Sake Elzinga

Bodemonderzoekers bij een toekomstig windpark in Groningen krijgen een „SOS-bel”, meldt RTV Noord, om alarm te slaan bij nieuwe acties van anti-windmolen-demonstranten. Met de alarmknop staan ze in direct contact met de meldkamer. De organisatie voor bouwbedrijven, Bouwend Nederland, noemt het „een unieke situatie”.

Medewerkers van Alsema B.V., die het onderzoek leiden, dragen sinds vorige week „een touwtje met daaraan een SOS-button”. Bij het indrukken van die knop zou de politie direct kunnen meeluisteren. „Zij bepalen vervolgens ook of wij hulp krijgen als er iets aan de hand is”, aldus een medewerker tegenover RTV Noord. Tegenover RTV Noord wil de politie verder niet veel uitweiden.

De onderzoekers hebben nog geen reden gehad om de knop te gebruiken: „Hier komt eigenlijk niemand. Alleen de boer neemt soms een kijkje, maar die vindt het natuurlijk niet erg dat wij hier zijn.”

Dreigbrieven naar ondernemers

De spanningen rond de windmolens in de provincie Groningen liepen de laatste tijd hoog op. Vorige week werd bekend dat een ondernemer uit Oldambt na dreigbrieven zich terugtrok uit het windmolenproject. Op verschillende locaties van windparken werd er asbest gedumpt.

Lees ook: Drents bouwbedrijf stapt uit windpark na bedreiging door activisten

De burgemeester van Midden-Groningen, de gemeente waar het windpark komt te staan, snapt de „reflex”. Adriaan Hoogendoorn betreurt de situatie en noemt deze „absoluut onwenselijk”.

De Tweede Kamer is ook bezorgd over de dreigementen die ondernemers ontvangen. Volgens persbureau ANP is een meerderheid voor een debat over de kwestie. De VVD, CDA en ChristenUnie willen dat het debat over de strafrechtelijke kant van de zaak gaat.