OM eist zes maanden voorwaardelijk voor agenten in zaak-Henriquez

Mitch Henriquez overleed kort na zijn arrestatie in 2015 tijdens een festival in Den Haag. Agenten pasten een nekklem toe.

Rechter Gerretsen-Visser, voorzitter Bruinsma en rechter Van Boven bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van Mitch Henriquez.
Rechter Gerretsen-Visser, voorzitter Bruinsma en rechter Van Boven bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van Mitch Henriquez. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Tegen twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez, die in 2015 kort na zijn aanhouding overleed, heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ook worden zij wat betreft het OM voor twee jaar uit het ambt gezet. De agenten zijn “fors over de schreef zijn gegaan”, zei de advocaat-generaal maandag tijdens de zitting. “Het vertrouwen in de politie is aangetast, er moet een signaal uitgaan van deze zaak.”

Volgens het OM is er een verband tussen het “door de agenten uitgeoefende geweld en het overlijden van Henriquez”. Waar justitie in eerste aanleg nog meende dat dit causaal verband niet bewezen was, veranderde in het hoger beroep van standpunt door “voortschrijdend inzicht” en een nieuw rapport van bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde Wilma Duijst (Maastricht University).

Duijst schreef in opdracht van het OM een rapport over het acute stresssyndroom. Hierin stelt ze dat een dergelijk syndroom, dat in eerste aanleg volgens justitie de doodsoorzaak was, helemaal niet bestaat. Eind december 2017 zeiden drie andere hoogleraren hetzelfde tegen radioprogramma Argos.

Nekklem

Henriquez werd eind juni 2015 gearresteerd tijdens een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meermaals dat hij een pistool bij zich had, waarbij hij naar zijn kruis greep. De politie had hem herhaaldelijk verzocht daarmee op te houden. Toen hij dat niet deed, werd hij gearresteerd.

Een groep agenten kon hem met grote moeite bedwingen en gebruikte pepperspray. Ze sloegen de 42-jarige Arubaan in het gezicht en een van de agenten probeerde een nekklem aan te leggen. Kort daarna overleed Henriquez. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk, waarbij meer dan honderd arrestaties werden verricht.

Lees ook dit stuk over de uitspraak in eerste aanleg: Poldervonnis dat gemoederen over dood Henriquez tot bedaren brengt

Voorwaardelijk strafontslag

In eerste aanleg eiste het OM dat de agenten schuldig werden bevonden, maar geen straf zouden krijgen. De Haagse rechtbank ging daar niet in mee en veroordeelde eind 2017 de agenten tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

De rechter zei toen dat de nekklem maar zeer kort mag worden toegepast. Dit voorschrift zouden de agenten niet hebben gevolgd. De rechtbank stelde toen, net als het OM nu, dat er een causaal verband was tussen de nekklem en Henriquez’ overlijden. Volgens de rechter hadden de agenten zich schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg. De agenten gingen in hoger beroep: zij meenden dat zij vrijgesproken moesten worden.

Intern bij de politie werden de twee agenten ook gestraft. Eind 2016 kregen beiden voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van een jaar. Dit betekende dat ze zouden zijn ontslagen als ze binnen een jaar opnieuw de fout in waren gegaan. Twee andere bij de arrestatie betrokken agenten ontvingen een schriftelijke berisping.