VS plaatsen Iraanse Revolutionaire Garde op internationale terreurlijst

Het is voor het eerst dat de VS een onderdeel van de strijdkrachten van een buitenlandse mogendheid op die lijst zetten.

De Revolutionaire Garde vormt de ruggengraat van de Iraanse strijdkrachten.
De Revolutionaire Garde vormt de ruggengraat van de Iraanse strijdkrachten. Foto Vahid Salemi/AP Photo

President Trump heeft maandag de Iraanse Revolutionaire Garde op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties laten plaatsen. Het is voor het eerst dat de Verenigde Staten een onderdeel van de strijdkrachten van een buitenlandse mogendheid op die lijst zetten. Iedereen die nog zaken doet met de Garde riskeert voortaan strafmaatregelen van de kant van de VS.

„De Garde is het voornaamste middel van de Iraanse regering om zijn wereldwijde terroristische campagne te sturen en uit te voeren”, stelde de Amerikaanse president in een verklaring. „Als je zaken doet met Iran, steun je financieel het terrorisme”, zei hij. Trump heeft Iran ook in het verleden regelmatig beschuldigd van het steunen van terrorisme.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Trump zou het vast lekker vinden om Iran aan te vallen

Iran reageerde maandagavond door strijdkrachten van de VS aan te merken als ‘terreurorganisatie’, zo meldt de Iraanse staatstelevisie. Het betekent een nieuwe escalatie in de sancties die de VS hebben opgelegd aan Iran sinds Trump vorig voorjaar eenzijdig het internationale akkoord van 2015 opzegde. Dat akkoord beperkte de Iraanse nucleaire activiteiten in ruil voor de opheffing van economische sancties tegen Iran die eerder al waren genomen.

Invloed op economie

De Revolutionaire Garde vormt de ruggengraat van de Iraanse strijdkrachten. De Garde moet erop toezien dat het islamitische karakter van het land bewaard blijft. Ze heeft ook een internationale tak, de zogeheten Al Quds-brigade, die onder leiding staat van de bekende generaal Qasem Soleimani. Deze tak heeft zich de laatste jaren intensief bemoeid met gewapende conflicten in onder meer Irak en Syrië.

De invloed van de Revolutionaire Garde strekt zich ook uit tot de Iraanse economie. De Garde heeft in de loop der jaren de controle over steeds meer bedrijven in handen gekregen. Volgens sommige schattingen heeft ze nu zelfs zo’n 20 tot 30 procent van de Iraanse economie in handen.

Critici van Trumps maatregel waarschuwen dat deze stap tot soortgelijke sancties van Iran en andere vijandig gezinde buitenlandse mogendheden kunnen leiden tegen Amerikaanse militaire organisaties en inlichtingendiensten. De VS hadden eerder al onderdelen van de Revolutionaire Garde op de sanctielijst geplaatst maar niet de hele organisatie.

De Iraanse staatstelevisie meldde maandag dat Trumps stap was ingegeven door de toegenomen invloed van Iran in de regio.