Vliegtuigje stort neer bij vliegveld Hilversum

De twee inzittenden konden door de brandweer worden gered. Het toestel hangt op tien meter hoogte in een boom.

Het luchtvaartterrein Hilversum wordt gebruikt door motorvliegtuigen, zweefvliegtuigen en helikopters.
Het luchtvaartterrein Hilversum wordt gebruikt door motorvliegtuigen, zweefvliegtuigen en helikopters. Foto Ruud Taal/ANP

Bij het vliegveld van Hilversum is maandag een eenmotorig vliegtuigje neergestort. In het toestel zaten twee inzittenden, zij zijn inmiddels bevrijd. Over de aard van hun verwondingen is nog niets bekend, ook over de toedracht van het ongeluk is nog weinig duidelijk.

Het vliegtuig hangt op tien meter hoogte in een boom. Hoe het daar precies terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. De marechaussee spreekt op Twitter van ‘motorproblemen’. Twee brandweerlieden in een kraan onderhielden op hoogte contact met de inzittenden, meldt een woordvoerder.

De reddingsactie werd bemoeilijkt door licht ontvlambare brandstof die door de crash in het toestel was gelekt. Het tweetal in de cockpit zat volgens de brandweer „in de kerosine”. De politie kwam ter plaatse om van bovenaf foto’s te maken. Aan de hand van die foto’s werd bepaald hoe het toestel precies in de boom ligt en hoe de inzittenden het best bevrijd konden worden.

‘Kleine luchtvaart relatief onveiliger’

In 2014 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport naar buiten over het aantal ongevallen in de kleine luchtvaart. Een van de conclusies van het onderzoek was dat de kleine luchtvaart een factor tien onveiliger is dan de grote. Tussen 2005 en 2011 eindigden vier op de miljoen vluchten met kleine toestellen in een fataal ongeluk, in de grote luchtvaart ging het om vier op de tien miljoen vluchten.

Een belangrijke oorzaak van de fatale crashes met kleine vliegtuigen was volgens de Onderzoeksraad de gebrekkige vliegvaardigheid van piloten. Ook schatten zij risico’s vaak verkeerd in.

Volgens RTL zijn de inzittenden mogelijk een instructeur en een leerling:

Twitter avatar Jilnow Jildou van Opzeeland Het zou gaan om een instructeur en leerling. Ze waren “noodprocedures” aan het oefenen. Aldus een mede cursist. De brandweer is bezig met een reddingsoperatie. #hilversum https://t.co/SBGsBjTr0T

Het terrein waarop het ongeluk plaatsvond: