Vijf doden bij nieuw protest tegen Bashir

Soedan Het protest tegen president Bashir in Soedan duurt voort. Afgelopen weekend vielen vijf doden, het totaal loopt in de tientallen dodelijke slachtoffers.

Betogers in de hoofdstad Khartoem beklimmen een legervoertuig. Foto AFP
Betogers in de hoofdstad Khartoem beklimmen een legervoertuig. Foto AFP

Bij massale demonstraties tegen de regering van Soedan zijn afgelopen weekend minstens vijf doden gevallen. Duizenden Soedanezen namen zaterdag deel aan nieuwe protesten in de hoofdstad Khartoem. Ze verzamelden zich voor het hoofdkwartier van het leger, meldden persbureaus AP en Reuters. Bij het verdrijven van de demonstranten door veiligheidstroepen werden traangas en wapenstokken gebruikt en vielen vier doden. Dit maakte de Professionele Vakbond bekend, de organisatie achter de protesten. Volgens de demonstranten werd ook met scherp geschoten door de ordetroepen.

De demonstranten eisen het vertrek van president Omar al-Bashir, die al drie decennia aan de macht is. De onrust begon in december, toen mensen de straat op gingen uit woede over inflatie en voedseltekorten. Lange tijd durfden veel inwoners van het Afrikaanse land niet te protesteren uit angst voor de inlichtingendiensten. Wegens de ineenstorting van de economie wordt die angst getrotseerd.

De economische neergang begon met de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. Soedan was voor ruim de helft van zijn inkomsten afhankelijk van olie. Tweederde van de reserves ligt in Zuid-Soedan. Dat land beloofde de noorderburen te betalen voor de export van zijn olie over Soedans grondgebied, maar door de in 2013 uitgebroken oorlog wordt er amper meer geëxporteerd.

Behalve in de hoofdstad vonden zaterdag ook elders in het land demonstraties plaats. Het vijfde dodelijke slachtoffer viel in de stad Omdurman. Persbureau AP meldt dat mensen ook naar een kwartierplaats van de Verenigde Naties trokken bij een vluchtelingenkamp in de westelijke regio Darfur.

De Professionele Vakbond claimt dat het protest in Karthoem van afgelopen weekend „het grootste is in drie maanden tijd”. De betogers riepen de strijdkrachten op zich bij de protestbeweging te voegen om „hun alliantie met het volk uit te roepen en zich te distantiëren van het regime van Bashir”.

President Bashir riep in februari de noodtoestand uit. Met die maatregel kunnen ordetroepen en de politie harder optreden dan gebruikelijk. Europese landen hebben Bashirs regime opgeroepen geen geweld te gebruiken.

Volgens de Soedanese overheid vielen sinds het begin van de demonstraties 32 doden. Internationale waarnemers spreken over minimaal 65 dodelijke slachtoffers. (NRC)