Thuiskok. Vis uit blik

Geregeld word ik uitgenodigd voor de presentatie van een kookboek. Bijna altijd sla ik de uitnodiging af – het gaat mij om het kookboek. Maar onlangs was een invitatie wel erg aantrekkelijk: een boekpresentatie in een kroeg op nog geen 60 meter van mijn eigen voordeur.

Nu kon ik die dag echt niet, en dat vond ik jammer. Niet alleen omdat het zo dichtbij was, maar ook vanwege de horecagelegenheid: het eind vorig jaar geopende The Can Bar op de Amsterdamse Utrechtsestraat. Hier verkopen ze geen bier in blikjes, zoals ik eerst dacht, maar vis uit blik.

Vis uit blik heeft in Nederland niet de allerbeste naam. Zo uit het blikje een visje verorberen; daarvoor is het niet lekker genoeg. In Zuid-Europa is vis uit blik wel een delicatesse. Zo goed, vond Bart van Olphen die we kennen van kookfilmpjes op de kanalen van Jamie Oliver en van zijn kookboeken over vis, dat hij er een kookboek aan wijdde.

Van Van Olphens eerste kookboek met ingeblikte vis is inmiddels de tiende druk verschenen. Opvolger Vis uit Blik 2, dat in The Can Bar werd gepresenteerd, bevat veertig recepten en veel informatie voor beginners. Zo is ‘vis op water’ geschikter voor koude en ‘vis op olie’ voor warme gerechten. Van Olphen kookt veel met bekende soorten vis in blik – tonijn, sardine, makreel en ansjovis – maar er staan ook recepten in met ingeblikte vis die ik nooit koop: zalm, haring of mosselen.

De recepten vallen een beetje tegen, vooral het hoofdstuk over tonijn. Dat is een kwestie van originaliteit: als ik hiervoor een tuna melt, salade niçoise of een tonijnburger wilde maken, gebruikte ik ook een blikje tonijn. Met ansjovis wordt het al leuker: fava en dumplings zou ik er niet snel mee maken. En ook met makreel staan er interessante recepten in, zoals tarte tatin en risotto.

Het grootste voordeel van ingeblikte vis ten opzichte van verse vis is dat het duurzaam is. Vis in blik kun je wel vijf jaar bewaren – zo ga je voedselverspilling tegen. Van Olphen besteedt hier veel aandacht aan in zijn boek. En ook al is dat deels uit eigenbelang, want hij verkoopt met Fish Tales zelf duurzame vis in blik, dat maakt het belang voor de visstand er niet minder om. Als koken met vis uit blik duurzamer is, dan helpen alle beetjes – ook dit kookboek.