Shell steekt 300 miljoen dollar in natuur

Voetafdruk Ter compensatie van zijn CO2-uitstoot investeert energieconcern Shell in binnen- en buitenlandse natuurprojecten. Automobilisten kunnen meebetalen.

Shell Pernis
Shell Pernis Foto Jerry Lampen/ANP

Shell investeert de komende drie jaar 300 miljoen dollar (267 miljoen euro) in internationale natuurprojecten die het mogelijk moeten maken de CO2-uitstoot van het concern en zijn klanten te compenseren. Samen met Staatsbosbeheer gaat het olie- en gasbedrijf de komende twaalf jaar 5 miljoen bomen in Nederland planten.

Dit heeft Shell maandag bekendgemaakt. Het concern was de afgelopen dagen het middelpunt van veel klimaatnieuws. Zo hebben milieuorganisaties Shell vrijdag gedagvaard omdat het bedrijf onvoldoende zou doen om de opwarming van de aarde te beperken. En maandag werd bekend dat financiële actiegroep Follow This zijn kritische klimaatresolutie voor de aanstaande aandeelhoudersvergadering intrekt. Beleggers willen Shell zo meer tijd geven zijn klimaatdoelen voor de langere termijn te behalen.

Onderdeel van het klimaatbeleid van Shell is investeren in natuurparken. Mede hierdoor wil Shell de komende drie jaar zijn ecologische voetafdruk (carbon footprint) jaarlijks met 2 tot 3 procent verlagen. Automobilisten in Nederland kunnen vanaf deze maand hun uitstoot ‘compenseren’ door vrijwillig – bij de gewone brandstoffen – 1 cent per liter extra te betalen.

Essentaksterfte

In Nederland bestaat nog geen algemeen geaccepteerd systeem van C02-credits. Staatsbosbeheer wil met het geld van Shell, 17,4 miljoen euro, vooral de gevolgen van de essentaksterfte compenseren. Internationaal investeert Shell onder meer in de projecten Cordillera Azul in Peru en Katingan Mentaya in Indonesië. Die maken deel uit van een internationaal certificeringssysteem waarmee uitstoot kan worden gecompenseerd. Internationaal werkt Shell hiervoor samen met The Nature Conservancy, een Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie.

Shell wil in 2050 zijn koolstofvoetafdruk gehalveerd hebben en zegt daarmee in lijn met het Akkoord van Parijs te handelen. Onafhankelijke deskundigen denken echter dat halvering van de uitstoot in 2050 onvoldoende is om ‘Parijs’ te halen en dus onder de twee graden mondiale opwarming te blijven. Shell is het enige oliebedrijf dat zich een serieus klimaatdoel heeft gesteld.