ProRail stopt omstreden campagne met kleding spoorslachtoffers

De spoorbeheerder maakte replica’s van kleding die slachtoffers van aanrijdingen met treinen droegen. Dat zorgde voor boosheid bij spoorpersoneel en nabestaanden.

Een van de kledingstukken uit de fotoserie Victim Fashion, bedoeld om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op en rond het spoor.
Een van de kledingstukken uit de fotoserie Victim Fashion, bedoeld om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op en rond het spoor. Foto ProRail

ProRail beëindigt zijn omstreden campagne met nagemaakte kledingstukken van jongeren die zijn aangereden door een trein. De actie heeft zijn doel bereikt, laat de spoorbeheerder maandag weten. Vorige week wekte de campagne de woede van spoorpersoneel en nabestaanden.

Dinsdagochtend gaan de website van de campagne en de bijbehorende sociale media-kanalen uit de lucht, laat een woordvoerder weten. Hij zegt dat ProRail ondanks de ontstane ophef nog steeds achter het initiatief staat. Daarnaast zou het stopzetten van de campagne niet zijn ingegeven door kritiek van NS en vakbonden. “Het was ons eigen besluit”, aldus de woordvoerder.

Via de campagne, met de naam Victim Fashion, created by accident, wilde ProRail naar eigen zeggen jongeren “bewust maken van de gevaren op en rond het spoor”. Op de Victim Fashion-webpagina plaatste het bedrijf foto’s van uiteengereten kledingstukken, verscheurde schoenen en een beschadigde rugzak. Het ging om replica’s van items die echte slachtoffers droegen toen ze door een trein werden gegrepen. Wie op de foto’s klikte, kreeg het verhaal te lezen van het - meestal fatale - ongeval dat erachter schuil ging.

Traumatische herinneringen

Bij machinisten, hoofdconducteurs en nabestaanden van slachtoffers viel de actie niet goed. Ze vonden dat ProRail onvoldoende rekening had gehouden met de gevoelens van mensen die van dichtbij een aanrijding met een persoon hebben meegemaakt. Zij werden door de foto’s op een harde manier geconfronteerd met hun traumatische herinneringen, zeiden NS en vakbond FNV Spoor.

Lees ook het profiel van de mediagenieke ProRail-baas Pier Eringa: Een Pietje Bell die altijd wil winnen

ProRail vindt dat het rekening heeft gehouden met de gevoelens van spoorpersoneel en nabestaanden. “Dankzij de discussies leeft het onderwerp misschien wel meer dan ooit”, schrijft de spoorbeheerder maandag. FNV-bestuurder Henri Janssen was voor het weekend fel tegen de campagne, en blijft ook nu bij dat standpunt. “Heftig dat ProRail eerst de impact laat voortduren en vele spoormedewerkers en andere hulpverleners beschadigt en dan na vijf dagen pas besluit de campagne te staken”, twittert hij.