Politie rukt massaal uit om nepwapen op middelbare school

Vrij snel werd vastgesteld dat het niet ging om een serieuze dreiging, maar om een groepje scholieren dat een filmpje maakte voor een schoolopdracht.

De jongen het nepwapen mee naar school genomen voor een kunstproject.
De jongen het nepwapen mee naar school genomen voor een kunstproject. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie in Rotterdam is maandagmiddag met veertien auto’s uitgerukt naar een school waar iemand een man met een wapen had gezien. Uiteindelijk bleek het te gaan om een zestienjarige scholier die een nepwapen gebruikte voor een schoolproject.

Volgens een woordvoerder kon de politie niet direct inschatten wat ze zouden aantreffen. „Het was in de omgeving van een school en we wisten niet wat we zouden aantreffen. Alertheid was geboden.” Vrij snel werd vastgesteld dat het niet ging om een serieuze dreiging, maar om een groepje scholieren dat een filmpje maakte voor een schoolopdracht. „Dat weet je aan de voorkant natuurlijk niet, dat kun je niet zien van een afstand. De melding werd heel serieus genomen”, aldus de woordvoerder.

De groep jongens werd meegenomen naar het bureau, een van hen moest blijven. Rond 20.00 uur werd ook hij weer vrijgelaten. Wel moet hij een programma volgen bij Bureau Halt. De politie heeft de jongens gewaarschuwd: „De anderen waren onderdeel van het project, zij hadden het nepwapen niet zelf in bezit. We hebben ze meegegeven dat het onderscheid tussen een wapen en een nepwapen lastig te maken is. Het is van belang dat ze beseffen hoe dat voor de politie en de buitenwereld overkomt.”

Twitter avatar HWHofs Henrik-Willem Hofs Niet zo handig. Een nepwapen maken op school (naar verluid opdracht CKV cult kunstzinnige vorming😵) en meenemen naar buiten. Politie rukt met 14 wagens uit. #rotterdam #melanchton #levensles https://t.co/UYceCZ20Ar