Niet meer tanken voor zegeltjes maar voor bomen

Klimaat Shell steekt honderden miljoenen in natuurprojecten. En wie tankt, kan voortaan voor een cent per liter zijn uitstoot compenseren.

Illustratie Stella Smienk

Best wel spannend. Zo karakteriseerde directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer maandag de samenwerking met Shell. Het concern betaalt ruim 17 miljoen euro voor de aanplant van vijf miljoen bomen door de natuurbeheerder.

Die spanning is logisch. Want als Shell betrokken is – en dat geldt voor meer olieconcerns – is het publieke debat meer dan stevig. Pakt dat niet nadelig uit voor een organisatie als Staatsbosbeheer? Thijsen durft het in ieder geval aan. „Het is belangrijk dat we dit in Nederland doen”, zei hij maandag bij de bekendmaking. Met het geld van Shell wil Staatsbosbeheer allereerst de gaten dichten die door de essentaksterfte ontstaan zijn. „Dit soort samenwerking is noodzakelijk om Nederland te vergroenen”, aldus Thijsen.

Shell investeert de komende drie jaar 300 miljoen dollar (267 miljoen euro) in internationale natuurprojecten die het mogelijk moeten maken de CO2-uitstoot van het concern en zijn klanten te compenseren. In Europa komen er grote aanplantingen in Nederland en in Spanje. „Het is maatregel nummer twee om de klimaatverandering tegen te gaan”, zei directeur Marjan van Loon van Shell Nederland.

Maatregel één is natuurlijk de uitstoot van broeikasgassen voorkomen. Het concern wil de komende drie jaar zijn ecologische voetafdruk (carbon footprint) jaarlijks met 2 tot 3 procent verlagen. Dat moet in 2050 tot een halvering van de uitstoot door Shell en zijn klanten leiden. Het tempo van die reductie is volgens Van Loon ook afhankelijk van de bereidheid van de maatschappij. „In Nederland kan het sneller, daarvan ben ik overtuigd. Wat we vooral moeten doen, is nu gewoon beginnen.”

Behalve de aanleg van tweehonderd snellaadpunten voor elektrische auto’s bij Nederlandse benzinestations kondigde Shell ook een compensatieplan aan voor benzinerijders. Voor één cent per liter extra kan volgens Shell CO2-neutraal worden gereden. Door geld te steken in natuurprojecten wil het bedrijf de uitstoot compenseren. In Nederland is dat nog niet zo gemakkelijk omdat hier nog geen algemeen geaccepteerd systeem van CO2-credits bestaat. De projecten Cordillera Azul in Peru en Katingan Mentaya in Indonesië waar Shell in investeert, maken wel deel uit van een internationaal certificeringssysteem waarmee uitstoot kan worden gecompenseerd. Daarvoor werkt het concern samen met The Nature Conservancy, een Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie.

De investeringen zullen niet verhinderen dat milieuorganisaties Shell op de korrel nemen. Zoals afgelopen vrijdag, toen Milieudefensie met een groot aantal partners een dagvaarding stuurde omdat het bedrijf te weinig aan de opwarming van het klimaat doet. Shell heeft zich als enige oliebedrijf weliswaar een serieus klimaatdoel gesteld, maar de beoogde halvering in 2050 is volgens onafhankelijke experts onvoldoende om te voldoen aan Parijs, zoals Shell zelf beweert. Onvoldoende dus op een opwarming van twee graden te voorkomen.

Vallen de natuurplannen van maandag in goede aarde? Een woordvoerder van Milieudefensie is er kort over: „Het concern doet jaarlijks fossiele investeringen van 25 miljard dollar en steekt nu 300 miljoen in natuurparken. Dat is tien passen achteruit, en een heel kleintje vooruit.”