Migratie

Oostenrijk handhaaft controles Hongaarse en Sloveense grens

Oostenrijk gaat langer door met het controleren op illegale immigratie aan de Hongaarse en Sloveense grens. Het land was van plan de controles op 11 mei te staken, maar handhaaft deze nu tot november. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl kondigt in een brief aan de Europese Commissie de verlenging van zes maanden aan, schrijft het Oostenrijkse persbureau APA.

In de brief wijst Kickl, lid van de radicaal-rechtse FPÖ, op consequent hoge aantallen illegale migranten en „een latente terrorismedreiging”, die volgens hem uitgaat van „buitenlandse terroristische strijders”. Zij zouden na de val van het kalifaat terugkeren naar Europa vanuit conflictgebieden in Syrië en Irak.

Volgens Kickl wil Oostenrijk op termijn de maatregelen weer opheffen.

De Europese Commissie vindt dat controles aan binnengrenzen alleen in het uiterste geval plaats mogen vinden. Afgelopen januari meldde Frontex, de Europese grens- en kustwacht, dat het aantal illegale migranten op het laagste niveau in vijf jaar tijd lag.

Oostenrijk en Duitsland voerden in 2015, op het hoogtepunt van de migratiecrisis, tijdelijk weer grenscontroles in. Brussel vond dat toen gerechtvaardigd en proportioneel.

Zes landen in de Schengenzone, waar vrij verkeer van personen geldt, voeren controles uit aan binnengrenzen. Naast Duitsland en Oostenrijk gaat het om Zweden, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. (NRC)