Foto Robin Utrecht / ANP

Marathon Lopen in Rotterdam

Onder zomerse omstandigheden werd zondag de marathon van Rotterdam gelopen, de grootste race over 42,195 kilometer in Nederland. De première van deze internationale wedstrijd in deze vorm was in 1981.

Foto’s Rob van Dullemen
Foto’s Rob van Dullemen

Bij de mannen werd twee keer een wereldrecord gelopen: in 1985 door de Portugees Carlos Lopez (2.07,12) en in 1988 door Belayneh Densamo uit Ethiopië (2.06,50).

Foto Robin van Lonkhuijsen

Het parcoursrecord staat sinds zondag op 2.04,11, dat werd gelopen door de Keniaan Marius Kipserem. Bij de vrouwen ging de zege naar Ashete Bekere uit Ethiopië. Sinds 1999 wordt de strijd in Rotterdam gedomineerd door de Kenianen. Sindsdien won drie keer een Ethiopiër, alle overige jaren een Keniaan. Eén marathondeelnemer is overleden in het ziekenhuis, maakte de organisatie bekend.

Foto Robin Utrecht