Leveranciers van munitie Franse terroristen krijgen tot 1 jaar cel

In een kelderbox in Rotterdam trof de politie in 2015 ruim 3.500 patronen aan bestemd voor twee Fransen, die een aanslag zouden hebben voorbereid in hun thuisland.

Bij een inval rondom deze zaak trof de politie in 2015 ruim 3.500 patronen aan bedoeld voor onder meer kalasjnikovs.
Bij een inval rondom deze zaak trof de politie in 2015 ruim 3.500 patronen aan bedoeld voor onder meer kalasjnikovs. Foto Rob Engelaar/ANP

Twee mannen zijn maandag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld omdat zij als tussenpersoon poogden munitie voor onder meer kalasjnikovs te leveren aan Franse terroristen. Zij krijgen negen en twaalf maanden gevangenisstraf. Drie andere verdachten werden vrijgesproken als gevolg van onvoldoende bewijs. De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat celstraffen tot dertig maanden eiste.

Volgens het OM was de munitie bedoeld om ingezet te worden bij een terroristische aanslag. De rechter stelde echter dat de mannen dat niet wisten. Hun zou zijn verteld dat de kogels bedoeld waren om “grote criminelen in Frankrijk te overvallen”, aldus een woordvoerder van de rechtbank, “niet om actief bij te dragen aan een terroristische organisatie.”

Politieactie in Rotterdam

Agenten troffen de 45 kilo munitie eind maart 2015 aan in een garagebox aan de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West. Dat gebeurde bij een politieactie tegen terreurverdachte Anis B., die werd gearresteerd op verzoek van Frankrijk. Het ging om ruim 3.500 patronen die gebruikt kunnen worden voor onder meer kalasjnikovs. Van een van de verdachten werden toen vingerafdrukken aangetroffen op de plastic tassen waarin de munitie was verpakt.

Anis B. wordt ervan verdacht een verijdelde aanslag in Frankrijk te hebben voorbereid. Hij werd in augustus 2016 aan Frankrijk overgeleverd. Volgens de Nederlandse officier van justitie leverde onderzoek “een duidelijke link op tussen de Nederlandse wapenhandel en de voorbereiding van aanslagen in Frankrijk”. De rechtbank ging hierin mee.

Anis B. wordt gezien als een handlanger van Reda K., die op zijn beurt gelinkt wordt aan de door de Franse politie gedode terrorist Abdelhamid A., de spil in het netwerk achter de terroristische aanslagen in Parijs van november 2015.