Huisarrest Russische regisseur Serebrennikov beëindigd

Film- en theaterregisseur Kirill Serebrennikov kreeg meer dan anderhalf jaar geleden huisarrest vanwege fraude. De theatermaker uitte zich kritisch over de Russische regering.

Regisseur Kirill Serebrennikov bij een rechtszitting van de lokale rechter van het Meshanski-district in Moskou.
Regisseur Kirill Serebrennikov bij een rechtszitting van de lokale rechter van het Meshanski-district in Moskou. Foto Maxim Shipenkov/EPA

De beroemde Russische film- en theaterregisseur Kirill Serebrennikov is na twintig maanden huisarrest op bevel van een rechter in Moskou vrijgelaten. Dat meldt persbureau AP. In afwachting van zijn rechtszaak mag Serebrennikov echter niet zonder toestemming van de politie Moskou verlaten. Ook is zijn paspoort ingenomen.

Serebrennikov wordt verdacht van fraude, maar doet die beschuldiging zelf consequent af als absurd. Hij staat erom bekend kritisch te zijn op de Russische regering en volgens velen is de rechtszaak dan ook een manier om hem het zwijgen op te leggen, aldus AP. Internationaal prominente figuren uit de culturele sector hebben kritiek geuit op de vervolging van Serebrennikov.

Lees ook over de arrestatie van Serebrennikov: Regisseur van verboden voorstelling vast om fraude

Verduisterde overheidssubsidie

De 49-jarige regisseur werd twintig maanden geleden gearresteerd op verdenking van verduistering van 133 miljoen roebel (1,8 miljoen euro) aan overheidssubsidie. Dit bedrag was bestemd voor een theaterproject. In afwachting van zijn rechtszaak kreeg Serebrennikov huisarrest opgelegd, waarin hij zelfs geen telefoon mocht gebruiken.

Een week geleden werd het huisarrest van Serebrennikov, die onder meer artistiek leider is van het Gogol Center voor avantgardistische kunst in Moskou, nog met drie maanden verlengd. Maandag verwierp de rechtbank in Moskou dat besluit van de lokale rechter.