Groene staatsobligatie wordt uitgegeven op 21 mei

De opbrengst van de obligatie moet onder andere gaan naar investeringen in duurzame energie, duurzaam vervoer en klimaatadaptatie.

Minister Hoekstra spreekt over een "donkergroene" obligatie.
Minister Hoekstra spreekt over een "donkergroene" obligatie. Foto Getty

Op 21 mei kunnen beleggers bieden op een groene obligatie van de Nederlandse staat. Op die dag zal de eerste Nederlandse groene staatsobligatie uitgegeven worden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie, onderdeel van het ministerie van Financiën, maandag. De obligatie heeft een looptijd van twintig jaar. De staat verwacht tussen de 4 en 6 miljard euro op te halen.

De opbrengst van de obligatie wordt toegerekend aan groene of klimaatgerelateerde uitgaven en investeringen van het Rijk. Het gaat onder meer om duurzame energie, duurzaam vervoer en klimaatadaptatie. De obligatie is beoordeeld door het Climate Bonds Initiative en is positief beoordeeld door het onafhankelijke orgaan Sustainalytics. Dit bewijst volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dat de obligatie “donkergroen” is.

Lees ook: Groene obligaties: nu nog klein, maar erg in trek

Voordelen investeerders

De veiling vindt op 21 mei om 10.00 uur plaats door middel van een zogenoemde Dutch Direct Auction (DDA). Investeerders die zich vooraf als “groene investeerder” laten aanmerken, krijgen in beperkte mate voorrang, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie. De ‘spread guidance’, de bandbreedte waarbinnen de uitgifte prijs zal vallen, wordt op 20 mei bekendgemaakt, de uiteindelijke prijs volgt uiterlijk op 22 mei om 12.00 uur.

Groene obligaties worden steeds populairder. Beleggers kunnen via een dergelijke obligatie hun steentje bijdragen aan een betere wereld, terwijl de rendementen niet veel lager liggen dan bij ‘grijze’ obligaties. De overheid of het bedrijf dat een groene obligatie uitgeeft, kan deze bovendien duurder in de markt zetten. Groene obligaties zijn daarnaast stabieler, omdat groene beleggers minder snel geneigd zijn ze direct te verkopen bij een tegenslag.

In de eurozone geven momenteel alleen Frankrijk, België en Ierland groene staatsobligaties uit. Nederland wordt het eerste land met een AAA-kredietwaardering, de hoogst haalbare kredietwaardigheid, dat groene staatsobligaties uitgeeft. Minister Hoekstra hoopt met de obligatie de “Nederlandse groene kapitaalmarkt aan te jagen”.