Reportage

Gouden André Kuipers trapt de Museumweek af

Museumweek Langs de A44 bij Sassenheim is de hele week een gouden blow-up van het ruimtepak van André Kuipers te zien. Het trekt de aandacht en moet mensen naar musea lokken.

Het goudkleurige beeld van Andre Kuipers’ astronautenpak.
Het goudkleurige beeld van Andre Kuipers’ astronautenpak. Foto Lex van Lieshout/ANP

„Ik ben een beetje bang dat het misgaat met al die wind”. André Kuipers kijkt even omhoog naar de gouden ‘blow-up’ van het astronautenpak dat hij in 2004 droeg toen hij in Kazachstan voor elf dagen de ruimte in werd gelanceerd. Wanneer hij op een parkeerplaats van McDonald’s in Sassenheim op een knopje drukt, begroet gouden confetti het enorme pak van 15 meter hoog. En daarmee opent hij de vijfde Nationale Museumweek, waarin tot en met zondag reclame gemaakt wordt voor onze nationale museumschatten. Het gouden pak is een week lang te zien langs de snelweg A44 en vanaf het spoor bij station Sassenheim. Zo kunnen zowel autorijders als treinreizigers niet deze week heen, aldus de achterliggende gedachte.

De gouden André staat symbool voor het jaarlijkse thema: ‘het echte goud ontdekken’. Elk jaar organiseren musea lezingen, extra rondleidingen en activiteiten tijdens de museumweek. Dit jaar worden er worden pop-musea geopend in Zutphen, Lelystad en Zierikzee. Museuminspecteurs nemen kinderen mee in verschillende musea om te vertellen waarom zij een bepaald voorwerp heel bijzonder vinden, en rapper Latifah sluit de week af tijdens zogeheten golden hours speciaal voor millennials, de groep die volgens de organisatie moeilijk naar het museum te krijgen is. Het accent ligt dit jaar meer dan anders op kinderen en jongeren.

Profvoetballer

Dat is ook de reden waarom tijdens de aftrap van de week een groep schoolkinderen is uitgenodigd op de parkeerplaats bij McDonalds. Bij het opgeblazen gouden pak spreekt zangeres Kim-Lian van der Meij ze toe: „Al die musea, ze zijn onze trots, ons nationale goud.” Daarna is het tijd aan de kinderen om André Kuipers vragen te stellen. De kinderen wachten keurig hun beurt af, een jongetje houdt het boek De ontdekking van het heelal stevig tegen de borst. Hij is echter niet een van de uitverkorenen die een vraag mag stellen, dat doet een ander.

„Hoe kom je aan deze baan ?” vraagt Max uit groep 7 aan Kuipers. „Op jouw leeftijd leerde ik over de ruimte dankzij boeken van mijn oma en uiteindelijk was er een advertentie in de krant. Dus als je dat graag wil, ga er gewoon voor, want als je iets leuk vindt, ben je er ook vaak goed in”, antwoordt Kuipers. Kim-Lian van der Meij vraagt enthousiast of Max zelf ook astronaut wil worden. „Nee,” antwoordt hij, „ik wil profvoetballer worden”.

Belastinggeld

Het pak is op het echte pak gebaseerd, vertelt Kuipers na afloop. „Ik hoorde dat ze dat gingen doen, maar had het pak nog niet gezien”. Hij vindt de plastic uitvergroting geslaagd. „Ik heb wel een beetje een opgelaten gevoel erbij, omdat op dit gouden pak ook zo groot mijn naam staat. Indertijd werd het echte pak vaak opgeblazen bij wijze van test.”

Toestemming van hem om dit pak zo te maken was niet nodig, zijn pak (dat in het Space Expo in Noordwijk hangt) is nationaal erfgoed. Dat het wat ironisch is dat iemand die vanuit de ruimte heeft kunnen aanschouwen hoe we met de aarde omgaan, nu een feestelijke bijeenkomst opent met confetti rondom een opblaasbaar gouden pak op een parkeerterrein van McDonald’s, ziet hij ook wel in. „Persoonlijk had ik misschien een andere plek uitgekozen, maar dat is iets van de organisatie. Ik heb me er allemaal niet mee bemoeid. Het is leuk om te doen, het hoort ook bij je taak als astronaut: vertellen wat er met je belastinggeld gebeurt. Mensen zeggen graag dat naar de ruimte gaan te duur is, maar ze beseffen niet hoe het dagelijks leven wordt bepaald vanuit de ruimte. Nu heb ik dat weer een beetje kunnen overdragen.”

Het pak gaat eind van de week nog even naar Lisse, waar het bloemencorso dit weekend langs komt. Goud, nationale trots en bloemencorso: de museumweek is begonnen.

Alle activiteiten zijn te vinden op nationalemuseumweek.nl