Geweldstraining extreem-rechts

Identitair Verzet Rekruten van het extreem-rechtse Identitair Verzet worden voorbereid op „komende rassenoorlog”, aldus adviesbureau NTA.

De extreem-rechtse organisatie Identitair Verzet stuurt nieuwe rekruten naar trainingskampen in Frankrijk. Daar worden krachttrainingen en man-tegen-mangevechten gehouden. Dat bevestigt Identitair Verzet na vragen van NRC. Er zouden 25 Nederlanders aan hebben deelgenomen.

Identitair Verzet claimt de nationale identiteit te willen beschermen door zich te verzetten tegen immigratie. De groepering is in 2002 in Frankrijk ontstaan als Génération Identitaire en daarna vertakt naar andere Europese landen. De Nederlandse afdeling is in 2012 opgericht. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt in een reactie te „herkennen” dat Nederlanders de Franse trainingskampen bezoeken. De dienst noemt het „altijd zorgelijk als mensen zeggen geweld te willen gaan gebruiken”.

Lees meer over hoe extreem-rechts zich voorbereidt op ‘een strijd voor het blanke ras’

Dat Nederlanders de internationale trainingskampen bezoeken, staat in een onlangs verschenen rapport van het bureau Nuance door Training en Advies (NTA), dat onder meer justitie en politie adviseert over extremisme. Volgens adviseur Danny Oudsen van NTA traint de extreem-rechtse organisatie haar leden om hen voor te bereiden op een strijd. „Dit soort trainingen worden soms gezien als uiting van een masculiene cultuur, maar het heeft eerder te maken met de rassenoorlog die volgens deze groepen gaat uitbreken”, zegt Oudsen. „Het is in hun ogen onvermijdelijk dat de ‘blanke’ bevolking zichzelf zal moeten verdedigen tegen vreemde culturen. Daar bereiden zij zich op voor.”

Woordvoerder Michel van Identitair Verzet (hij wil zijn achternaam niet genoemd zien in verband met bedreigingen) weerspreekt dat de trainingen dienen als voorbereiding op een strijd. „Je moet het zien als een weerbaarheidstraining. Omdat wij tijdens acties vaak worden aangevallen door extreem-links, zorgen wij dat onze leden zichzelf kunnen verdedigen.” Volgens de woordvoerder hebben in totaal 25 Nederlanders deelgenomen aan de kampen. „Het is de bedoeling dat iedereen die zich bij ons aansluit deze training volgt.”

Op YouTube staan beelden van deze identitaire ‘zomeruniversiteit’, waarbij jongeren in uniforme blauwe shirts als militairen staan opgesteld en met elkaar hardlopen, opdrukken en op de vuist gaan.

Ook in Nederland worden fysieke trainingen gehouden, bevestigt de woordvoerder. Een video in bezit van NRC toont jongeren in een ‘krachthonk’ in Noord-Brabant met aan de wand het logo van Identitair Verzet. Ze volgen er krachttraining en boksles. Dergelijke trainingen vinden „meer dan wekelijks” op verschillende plekken in Nederland plaats, zegt woordvoerder Michel. „Wij vinden een goede fysieke gesteldheid belangrijk. Zo komen we professioneler over en zijn we tijdens demonstraties moeilijker uit de weg te werken.”

Identitair Verzet trok in het verleden aandacht met het ophangen van anti-islamspandoeken op moskeeën en islamitische scholen.

Acties van de Franse moederorganisatie gaan soms verder. Zo bestormden de actievoerders vorig jaar in Marseille het hoofdkantoor van SOS Méditerranée, een hulporganisatie voor migranten. Het personeel werd hardhandig het pand uitgewerkt. In het vorige week verschenen jaarrapport van de AIVD wordt Identitair Verzet een „zichtbare vertegenwoordiger” genoemd van extreem-rechts gedachtegoed dat is gericht tegen moslims en migranten.

Binnenland pagina 9