Gemeenteraad Enschede akkoord met reddingsplan FC Twente

Voorwaarde is dat de club een trainingscomplex in Hengelo verruilt voor een locatie in Enschede. Goedkeuring van het plan maakt de weg vrij voor particuliere financiering.

Bestuursleden van FC Twente op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering Enschede over het reddingsplan voor de club.
Bestuursleden van FC Twente op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering Enschede over het reddingsplan voor de club. Foto Vincent Jannink/ANP

De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond ingestemd met het herstructureringsplan van FC Twente. De gemeente scheldt de club 5 miljoen euro kwijt, nog eens 9 miljoen euro wordt omgezet in een achtergestelde lening, waarover geen rente en aflossing hoeft te worden betaald.

Volgens RTV Oost ging de raad akkoord met 23 stemmen voor en 16 stemmen tegen. Voorwaarde van de instemming is dat de vrouwen- en jeugdteams op korte termijn het trainingscomplex in Hengelo verruilen voor de trainingslocatie Het Diekman in Enschede. Het college moet met de club in gesprek om ook het eerste elftal en de beloften weer in Enschede te laten trainen.

Verder moet FC Twente kaarten beschikbaar stellen aan mensen met weinig geld. Door de goedkeuring van het reddingsplan verbetert de vermogenspositie van FC Twente. De club heeft nog altijd zo’n vijftig miljoen euro schuld.

Lees ook: De stabiliteit is weer terug bij FC Twente

Kapitaalinjectie

De ‘Noabers’, een groep financiers uit de regio bestaande uit bedrijven en particulieren, steken volgens het reddingsplan 14 miljoen euro in de club in ruil voor aandelen. Het nieuwe financiële gebaar van de gemeente, dat al voor 25 miljoen euro krediet verleent aan de club, was voor de Noabers voorwaarde om in te stappen.

Het geld van de Noabers geeft FC Twente een goede kapitaalinjectie. In geval van promotie kan de club rekenen op miljoenen aan extra tv-gelden en andere inkomsten. FC Twente staat momenteel op de eerste plek in de eerste divisie.

Het aanbod van de Twentse investeerders liep aanvankelijk af op 1 april.

Lees ook het achtergrondverhaal over de degradatie: ‘Het enige wat FC Twente moest doen, is verdomme niet degraderen’