Gemeente Den Haag maakt onbedoeld 2,5 miljoen euro in premies over

Een punt in plaats van een komma. Dat kan in de boekhouding grote gevolgen hebben, bleek afgelopen week in Den Haag. Daar maakte de gemeente onbedoeld 2,5 miljoen euro in premies over. Door verwisseling van punten en komma’s werden bedragen niet goed ingelezen in het ambtelijk informatiesysteem. Daardoor kregen 69 personen, die recht hadden op enkele honderden euro’s, onverwacht grote bedragen op hun rekening gestort.

Het ging om een ‘premie proefplaatsing’, bedoeld voor mensen met een uitkering die weer aan het werk willen. De zaak kwam donderdag aan het licht na een steekproef van de gemeente. Het hoogste bedrag dat onjuist is uitgekeerd bedraagt 108.117 euro, het laagste 7.419 euro, meldde de gemeente zondag. Inmiddels zou 2,1 miljoen euro zijn teruggestort. Maandag moet een groot deel van de overige vier ton binnen zijn.

„De mensen die dit raakt, zijn actief bezig met hun terugkeer op de arbeidsmarkt en deze onjuiste betaling is voor hun het vervelendst”, schrijft de gemeente. Een „onafhankelijke partij” gaat onderzoek doen.

CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster vindt het goed dat er een onafhankelijk onderzoek komt. „De fout in het systeem waarbij een punt in plaats van een komma zulke grote gevolgen heeft, moet per direct worden opgelost. Is dit al vaker gebeurd vraag ik me ook af?”

In 2013 maakte de gemeente Amsterdam een vergelijkbare fout met komma’s, punten en nullen bij het uitkeren van woonkostenbijdragen. Toen werd 188 miljoen euro te veel uitgekeerd.