Opinie

Geef mij maar Rotterdam, dat is lelijker dan Parijs

Architectuur Wie door Rotterdam wandelt ziet veel lelijke gebouwen. Maar in lelijkheid schuilt ook schoonheid, aldus de initiatiefnemer van Keep Rotterdam Ugly.

Blaak, Centrum
Blaak, Centrum

„Een groot deel van Rotterdam is lelijk”, aldus Thierry Baudet in een interview tegen het AD in 2017. Moderne stedenbouw is lelijk, en „net als cultuurmarxisme en massa-immigratie een aanval op ons thuis”. En over architect Rem Koolhaas, die meerdere gebouwen in de stad heeft ontworpen, volgt een baudetiaanse overdrijving: „Rem Koolhaas is in mijn ogen de grootste misdadiger tegen de menselijkheid.”

Maar heeft Baudet een punt? Nee, niet over Koolhaas, maar over de lelijkheid van Rotterdam? Een grauwe stad, met veel gebouwen van beton en kunststof, die soms doen denken aan de vreugdeloze betonblokken in de voormalige Sovjet-Unie. Rotterdam ís toch echt lelijk?

Rotterdammer Matthijs van Burg ziet het anders. Van Burg is de initiatiefnemer van het instagram-account Keep Rotterdam Ugly, waar hij een verzameling foto’s van de lelijkste gebouwen heeft staan. Ja, Rotterdam is lelijk, geeft hij toe, maar in lelijkheid schuilt ook een vorm van schoonheid.

De meeste gebouwen die Van Burg heeft gefotografeerd zijn in de jaren zeventig en tachtig gebouwd, vaak onderdeel van de stadsvernieuwingdestijds. In die crisisjaren was esthetiek vooral bijzaak: het moest vooral praktisch en betaalbaar zijn. De huidige sloopwoede van de stad baart Van Burg zorgen, die gaat vaak ten koste van de „mooie lelijke gebouwen”. Vandaar dus: keep Rotterdam ugly.